Οταν ο Φάρατζ είπε ότι η ΕΕ φέρεται σαν μαφιόζος στη Βρετανία η Ευρωβουλή τον γιουχάισε

Άγριες αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του στο Νάιτζελ Φάρατζ στην ευρωβουλή όταν κατηγόρησε την ΕΕ ότι συμπεριφέρεται σαν γκάνγκστερ που ζητά λύτρα απ’ τη Βρετανία με τις «εκδικητικές» απαιτήσεις της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Συμπεριφέρεστε σαν τη μαφία. Νομίζετε ότι είμαστε όμηροι. Είμαστε ελεύθεροι να φύγουμε!», είπε με το γνωστό εμπρηστικό του ύφος ο πρώην ηγέτης των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών στο Στρασβούργο την ώρα που οι ευρωβουλευτές άρχισαν τη συζήτηση για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης του διαζυγίου.
Το ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να επισημοποιήσει τις θέσεις του για το Brexit και να ορίσει τις «κόκκινες γραμμές» του εντός της ημέρας.

Ο «δημαγωγός», όπως τον αποκάλεσε συνάδελφός του, Φάρατζ είπε ότι η περασμένη Τετάρτη, όταν η Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, ήταν μια ιστορική μέρα για τη Βρετανία, «μια κίνηση που χαιρέτισαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

«Η απάντηση στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ήταν αναμενόμενη. Ήδη εγείρατε μια σειρά απαιτήσεων που δεν είναι μόνον παράλογες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατο να συμμορφωθεί μαζί τους η Βρετανία», πρόσθεσε.

Κι όσον αφορά στο λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» είπε: «Στην αρχή μας είπατε ότι πρέπει να πληρώσουμε ένα λογαριασμό -κάπου 52 δισ στερλίνες- ένα νούμερο που εφηύρατε, ουσιαστικά μια μορφή λύτρων… Μ’ αυτές τις απαιτήσεις αποδείξατε ότι είστε εκδικητικοί, μοχθηροί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι “δόξα τω Θεώ που φεύγουμε”. Συμπεριφέρεστε σαν μαφιόζοι. Νομίζετε ότι είμαστε όμηροι. Είμαστε ελεύθεροι να φύγουμε!»

Αλλά μετά την παρέμβαση και τις έντονες παρατηρήσεις της προεδρίας της ευρωβουλής που συνέκρινε την ΕΕ με μια εγκληματική οργάνωση, αντικατέστησε το σχόλιό του με τη λέξη «γκάνγκστερ»…
Ο Φάρατζ προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ επιχειρήσει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί μπορούν να μποϋκοτάρουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Εάν δεν θέλετε συμφωνία, αν θέλετε να μας εξωθήσετε στην αποχώρηση απ’ το τραπέζι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πληγωθούν», είπε.

«Ξέρετε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε γερμανικά αυτοκίνητα, να πίνουμε γαλλικό κρασί, να τρώμε Βελγικές σοκολάτες. Υπάρχουν πολλοί άλλοι που μπορούν να μας τα δώσουν αυτά.

Μια επιστροφή στους δασμούς θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ΕΕ κι αυτό που εσείς λέτε είναι ότι θέλετε να βάλετε μπροστά το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εκείνο των πολιτών και των εταιρειών σας.

Αν συνεχίσετε σ’ αυτό το δρόμο, δεν θα είναι μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο που ενεργοποιεί το Άρθρο 50. Θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη», κατέληξε ολοκληρώνοντας τις απειλές του.