Οσο οι εμπορικές συνομιλίες δεν αποδίδουν το πετρέλαιο μένει σε χαμηλά επίπεδα

Το πετρέλαιο σημείωσε κατά τις τελευταίες 7 ημέρες τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Ιούλιο, εξέλιξη που θεωρείται σημάδι ότι η επίτευξη μιας συνολικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας θα είναι δύσκολη, ενώ δεν προκύπτει καμία ανάκαμψη στο πεδίο της επιδείνωσης των προοπτικών της ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη παρέμειναν σταθερά μετά την καταγραφή απωλειών 5,5% την περασμένη εβδομάδα. Κινέζοι αξιωματούχοι δείχνουν ότι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια ευρεία συμφωνία, όπως επιδιώκει ο Πρόεδρος Donald Trump, σύμφωνα με παράγοντες οι οποίο είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, πριν από τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών που πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα.

Το πετρέλαιο υποχωρούσε επί οκτώ μέρες έως την Πέμπτη, καθώς ένα πλήθος απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων υπογράμμισε την αυξανόμενη επίπτωση που έχει ο εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές είναι τώρα πολύ χαμηλότερες από εκείνες που ήταν λίγο πριν από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και λόγω της έλλειψης προόδου στην επίλυση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου υψηλής ζήτησης πετρελαίου κίνησης στις Η.Π.Α. επίσης μειώνει τη ζήτηση, καθώς οι τοποθετήσεις των hedge funds στο ράλι του αργού, έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα οκτώ μηνών.

«Τα μακροχρόνια μακροοικονομικά πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις ανησυχίες για το πετρέλαιο τώρα, παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το μειωμένο μαξιλάρι πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», ανέφερε σε σημείωμα ο Stephen Innes, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς Ασίας- Ειρηνικού στην AxiTrader. Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρακωλύουν τις καλές προοπτικές, πρόσθεσε.

Στα ενδιάμεσα συμβόλαια του δυτικού Τέξας για την παράδοση του Νοεμβρίου, προστέθηκαν 7 σεντς στα $52,88 το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από τις 7:36 π.μ. στο Λονδίνο. Η σύμβαση έκλεισε 0,7% υψηλότερα την Παρασκευή.

Το Brent στο διακανονισμό του Δεκεμβρίου υποχώρησε 3 σεντς στα $58,34 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe με έδρα το Λονδίνο. Αυξήθηκε 1,1% την Παρασκευή, μειώνοντας την εβδομαδιαία πτώση του σε 5,7%. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς διαπραγματεύεται με ασφάλιστρο $5.52 στην WTI για τον ίδιο μήνα.