Ορφανίδου: Με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, ο ΔΗ.ΣΥ. ενέγραψε το θέμα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των γυναικών για τη φύλαξη των ωαρίων

Σε δήλωσή της η  Βουλευτής του ΔΗΣΥ,  Σάβιας Ορφανίδου για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας, επί ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, τόνισε ότι ενέγραψε το θέμα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των γυναικών για τη φύλαξη των ωαρίων στην Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενέγραψε το θέμα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των γυναικών για τη φύλαξη των ωαρίων στην Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία ιδιαίτερα μετά και από την αναθεώρηση του σχεδίου επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, μέσα στα πλαίσια του οποίου δίνεται 2000 ευρώ επιδότηση για τη διαδικασία φύλαξης των ωαρίων.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες γυναικών που μπορούν να ενημερωθούν γι’ αυτό το θέμα: η πρώτη κατηγορία είναι οι καρκινοπαθείς, οι γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει και επιθυμούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους για μετά τη χημειοθεραπεία. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυστυχώς πρόωρη εμμηνόπαυση και οι γυναίκες που για δικούς τους λόγους, προσωπικούς, επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους για το μέλλον. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε εισηγηθεί όπως η διαδικασία φύλαξης των ωαρίων για τις καρκινοπαθείς γυναίκες αλλά και για τους άντρες, δηλαδή η φύλαξη του σπέρματος, να γίνεται δωρεάν από το αρμόδιο Υπουργείο ενώ έχουμε ζητήσει να γίνεται η ενημέρωση σε δύο επίπεδα.

Πρώτα από τους ίδιους τους γιατρούς δηλαδή να κτιστούν κάποια πρωτόκολλα, να δημιουργηθούν κάποια πρωτόκολλα όπως έχει λεχθεί και από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς και να γίνεται έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των καρκινοπαθών πριν τη χημειοθεραπεία καθώς επίσης και μια παγκύπρια εκστρατεία για ενημέρωση των γυναικών, το 50% του πληθυσμού μας, γι’ αυτή την επιλογή.

Το συμβούλιο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει ενημερώσει την επιτροπή ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία εντύπων για αυτό το θέμα ούτως ώστε να υπάρχει γενικό και ενιαίο έντυπο που να χρησιμοποιείται από όλα τα κέντρα γονιμότητας για να γίνεται σωστή ενημέρωση και όχι διαφήμιση του θέματος.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα και υπογεννητικότητα στον τόπο μας για να δώσουμε στις γυναίκες αυτό το αναφαίρετο προσωπικό δικαίωμα και την επιλογή να διατηρήσουν υπό κάποιες περιπτώσεις και περιστάσεις τη γονιμότητα και να αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής στο μέλλον.