Ορφανίδης: Δεν έφερα εγώ τον Βγενόπουλο στην Κύπρο, τον έδιωξα όταν μπορούσα

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, απαντώντας σε ερωτήματα Βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών, αναφέρθηκε και σε σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν προς το πρόσωπό του όταν ο ίδιος το 2009 απέρριψε αίτηση αύξησης της συμμετοχής της MIG στη Μαρφίν Λαϊκή και δήλωσε: “Δεν έφερα εγώ τον κ. Βγενόπουλο στην Κύπρο. Τον κ. Βγενόπουλο τον έδιωξα όταν μπορούσα” .

Επίσης αναφερόμενος στη μετατροπή θυγατρικής τράπεζας σε υποκατάστημα, είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία δεν έχει λόγο και ότι απλώς έτυχε ενημέρωσης αφού έγινε η μετατροπή. Την ίδια ώρα είπε για την αγορά ελληνικών ομολόγων ότι και πάλι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν λόγο και δεν μπορούν να επέμβουν στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Για την αγορά της Uniastrum ανέφερε ότι η τελική εισήγηση που ήρθε ενώπιον του τότε ήταν θετική με την οποία και συμφώνησε, αφού οι προοπτικές της Ρωσίας την εποχή εκείνη αλλά και οι σχέσεις της με την ΕΕ ήταν βελτιωμένες, ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι τον τότε καιρό είχαν γίνει πολλές εξαγορές τραπεζών σε Ουκρανία και Ρωσία ακόμη και από αυστριακές τράπεζες.

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε θέσεις που εκφράστηκαν ότι ο ίδιος κατά τη θητεία του επέτρεψε την αλόγιστη επέκταση του τραπεζικού τομέα και έδωσε στοιχεία για τις τραπεζικές εργασίες τον Ιούνιο 2007 λίγες εβδομάδες που ανέλαβε (συνολικές τραπεζικές εργασίες 646% του ΑΕΠ) και τον Ιούνιο του 2012 (συνολικές τραπεζικές εργασίες 669% του ΑΕΠ).

Επέμενε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η Λαϊκή ήταν φερέγγυα για το ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) που λάμβανε και εξήγησε ότι είχαν τεθεί ασφαλιστικές δικλείδες και ότι γίνονταν αναλύσεις από δύο διαφορετικά τμήματα κάθε δύο εβδομάδες για το κατά πόσο ήταν φερέγγυα η τράπεζα και κατά πόσο υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις για λήψη του, αφού η Κεντρική θα ήταν υπόλογη αν δημιουργείτο πρόβλημα. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση η οποία βασίζεται σε συνοπτικά πρακτικά συνάντησης της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2013, ότι παράνομα δινόταν ELA στη Λαϊκή τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.