Ορκωμοσία νέου Προέδρου και νέου Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Χατζηχαμπής και ο νέος Δικαστής του Ανωτάτου Αντώνης Λιάτσος έδωσαν σήμερα δικαστικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι «η χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και η κοινωνία έχει μεγάλες απαιτήσεις από όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, πολύ δε περισσότερο από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Σε ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης δικαστικού όρκου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, όπως υποσχέθηκε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, «η Κυβέρνηση μου προχωρεί τάχιστα σε τομές και μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη απόδοση της Δικαιοσύνης» και ότι για το σκοπό αυτό είχε συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα και ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες.

«Στη βάση αυτής της συνεννόησης, προχωρήσαμε στην ετοιμασία του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο έτυχε ήδη νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και θα προωθηθεί προς ψήφιση. Το Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκδίκασης όλων των διοικητικών διαφορών. Σκοπός είναι να αποφορτιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει το καθήκον του ως δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

Ανέφερε ότι «συναφής με την προτεραιότητα που δίνουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι η υλοποίησης της προεκλογικής μας υπόσχεσης για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα είναι πλέον εφικτή η καταχώρηση υποθέσεων και η παρακολούθηση της πορεία τους μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα αξιοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, «επιπρόσθετα με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την πλήρωση των κενών θέσεων επαρχιακών δικαστών», προσθέτοντας ότι «κατανοούμε την ανάγκη παγώματος στην πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα, όμως η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει».

Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον αφυπηρετούντα Πέτρο Αρτέμη.

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι η τιμή του διορισμού του στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι η ύψιστη που μπορεί να γίνει σε δικαστή και εξέφρασε ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που του επεδείχθη και την ευθύνη που του ανατέθηκε.

Ακολούθως ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει χρήση του προνομίου για υπηρεσιακό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Λιάτσος είπε ότι συναισθάνεται την ιδιαίτερη ευθύνη με την οποία τον επιφορτίζει ο διορισμός του και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον του με αφοσίωση, σύνεση και αμεροληψία, χωρίς φόβο, προκατάληψη, πάθος και με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο.