Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας

“Και τώρα δουλειά”. Με αυτό το σύνθημα ο  Πρωθυπουργός Τόνι `Αμποτ κάλεσε τους Υπουργούς του “να πέσουν με τα μούτρα στην δουλειά” και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ψηφοφόρων.

Ο κ. `Αμποτ ορκίστηκε σήμερα ο 28ος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δέκα μέρες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, και στη συνέχεια ορκίστηκε η Κυβέρνησή του που αποτελείται από 42 Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Ο νέος Πρωθυπουργός τόνισε πως οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι να καταργήσει τον νόμο για τους φόρους των ρύπων και να ληφθούν δρακόντεια μέτρα για να μην ξαναπεράσουν στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα πλοιάρια, με αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία.

Ο κ. `Αμποτ δέχεται πολλές επικρίσεις γιατί δεν συμπεριέλαβε πολλές γυναίκες στην κυβέρνησή του και γιατί κατήργησε το Υπουργείο Πολυπολιτισμού, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Στο μεταξύ ο Νικόλας Βαρβαρής, ο οποίος κέρδισε την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι η νέα ελληνική παρουσία στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Αντιθέτως, η ομογενής βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα έμεινε, τελικά, εκτός Βουλής αφού έχασε την έδρα από την ανεξάρτητη Κάθι Μαγκούαν. Ετσι στη νέα Βουλή υπάρχουν τέσσερις ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές.

Η Μαρία Βαμβακινού, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, ο Νικόλας Βαρβαρής βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός, που ανέλαβε και Αναπληρωτής Θησαυροφύλακας, και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.