Οριακά στα 30 δισ ευρώ η επαναγορά ομολόγων

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους επικρατούσε αργά χθες το βράδυ στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, τα οποία λίγες ώρες νωρίτερα αποφάσισαν τη συμμετοχή τους με το σύνολο των ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν χθες βράδυ ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα ο
στόχος για επαναγορά χρέους 30 δισ. ευρώ να έχει σε γενικές γραμμές επιτευχθεί, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, καθώς έχει παρουσιαστεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τη συμμετοχή τόσο των τραπεζών όσο και των hedge funds οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τους ελληνικούς πιστωτικούς ομίλους να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων τους (12-15 δισ. ευρώ) και ανάλογα με τη συμμετοχή των hedge funds και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας να υποχωρεί υπό προϋποθέσεις προς το 90%.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες τράπεζες και τα hedge funds οι εκτιμήσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ τοποθετούσαν τη συμμετοχή τους σε ένα εύρος από 13 έως και 18 δισ. ευρώ.

Παρά τις όποιες εκτιμήσεις ακριβή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η οποία δεν αναμένεται, λόγω της διαδικασίας, να δοθεί νωρίτερα από σήμερα το απόγευμα. ‘Αλλωστε όπως σημειώνει διαχειριστής ομολογιακού χαρτοφυλακίου μπορεί η λήξη της προθεσμίας συμμετοχής να σημαίνει ότι κλείνει το παράθυρο προσφοράς, δεν σημαίνει όμως ότι έχει γίνει και η τελική επιλογή των ομολόγων που θα επαναγοραστούν.

Το πρόγραμμα έκλεισε τυπικά χθες το απόγευμα αλλά η οριστικοποίηση της δημοπρασίας θα χρειασθεί επιπλέον ώρες καθώς θα πρέπει να κλειδώσουν οι επιλέξιμες προσφορές και οιτιμές αγοράς. «Πρόκειται για διαδικασία που θα πάρει κάποιες ώρες»
προειδοποιούν στελέχη τμημάτων treasury των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο τύπος της δημοπρασίας που επιλέχθηκε δίνει την ευχέρεια στο ελληνικό Δημόσιο να αποφασίσει σε ποιες τιμές θα ικανοποιήσει τις προσφορές.

Νωρίτερα χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επαναγορά, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση στηρίχθηκε σε οικονομικοτεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από
την κρίση.

Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, και οι Eurobank, Alpha Bank, ΤΤ και Attica αναφέρουν ότι αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που η ονομαστική αξία των ομολόγων που τελικά θα έχουν προσφέρει οι επενδυτές ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, υπάρχει πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να μην απορριφθούν και να
προχωρήσει η Ελλάδα στην επαναγορά τους, με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος και να διασφαλιστεί με καλύτερους όρους η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί περισσότερο αρχικό κεφάλαιο και δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν η ευρωζώνη θα δώσει το «ΟΚ» στη διάθεση περισσότερων από 10 δισ. ευρώ. Πάντως, μία ιδέα που έχει συζητηθεί σε αυτό το πλαίσιο είναι η Ελλάδα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια για να χρηματοδοτήσει τις επιπλέον επαναγορές.

Θετικές ήταν τέλος οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που στόχο έχει να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το IIF, η επαναγορά των ομολόγων θα επιτύχει ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την επόμενη δόση χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ. ΕΞΠΡΕΣ