Οργή και ένταση στην κηδεία του 15χρονου στην Τουρκία

Σε κλίμα αγανάκτησης αποχαιρέτησε δεκάδες χιλιάδες κόσμου τον 15χρονο Μπερκίν στην Κωνσταντινούπολη, που κατέληξε μετά από εννιά μήνες σε κώμα εξαιτίας χτυπήματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης παρόντες στην κηδεία, «σήμερα πενθεί όλη η χώρα» λέει και η ίδια η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προλάβει τις εντάσεις.

Η τελετή ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν πανό με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και πλακάτ με τη φωτογραφία του εφήβου.

Η οργή στην κηδεία έχει φανεί σε περιορισμένης, μέχρι στιγμής, έντασης περαστικά στην Κωνσταντινούπολη, όπως αντεγκλήσεις με άνδρες της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στη διαδρομή της πορείας.

Εν τω μεταξύ, μικρής έκτασης συμπλοκές με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, αναφέρθηκαν στο Μετζιντιγέκοϊ κατά τη διάρκεια της πομπής.

Το απόγευμα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στην κεντρική συγκέντρωση στην Άγκυρα για τον Μπερκίν, στο πάρκο Κιζιλάι. Περί τους 150 διαδηλωτές είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης νύχτας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Παράλληλα με την κηδεία, συγκεντρώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και σε άλλες πόλεις για τον 15χρονο. Άλλοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες, άλλοι την φωτογραφία του, και άλλοι ψωμιά -ο έφηβος είχε βρεθεί στη μέση συγκρούσεων πηγαίνοντας στο φούρνο.

Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένες ομάδες είχαν στήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο αλεβιτικό τζεμεβί που θα γινόταν η κηδεία. Το πλήθος είχε κατακλύσει την περιοχή Οκμεϊντανί, όπου γίνεται η κηδεία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αρκετές ώρες πριν την τελετή.

Μετά την τελετή, ο κόσμος, που πια είχε φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ξεκίνησε την πομπή μέχρι το τζαμί του Σισλί. Λίγο πριν τις πέντε (τοπική και ώρα Ελλάδας), η πορεία έφτασε στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, όπου και θα ταφεί ο 15χρονος.

Μετά το νεκροταφέιο, η κατάσταση κινδυνεύει περισσότερο να βγει εκτός ελέγχου: Μετά την ταφή σχεδιάζεται πορεία προς το πάρκο Γκεζί, από όπου είχαν ξεκινήσει οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού.

Η αστυνομία, σύμφωνα με την Hurriyet, προτίθεται να επιτρέψει την πορεία μεταξύ της κηδείας και της ταφής αλλά όχι την συγκέντρωση προς το πάρκο Γκεζί.