ΟΟΣΑ: Οι ανεπτυγμένες οικονομίες οδεύουν προς ανάκαμψη

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες άρχισαν και πάλι να κινούνται, αλλά η ανάπτυξη στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες δείχνει να σταθεροποιείται ή να επιβραδύνεται, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία “εξακολουθούν να καταδεικνύουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην μηνιαία έκθεσή του που επικεντρώνεται στους βασικούς οικονομικούς δείκτες ή σε ενδείξεις για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες.

Επίσης, η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη δείχνει κινείται προς τα πάνω, αν και οι προοπτικές για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, είναι “σχετικά σταθερές”.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης ότι οι προοπτικές για τη Βρετανία, μια χώρα μη μέλος της Ευρωζώνης όπου η οικονομία της έχει πληγεί από τις μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού, οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Οργανισμός, που παρακολουθεί 34 ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν “μέτρια βελτίωση της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ, αλλά και στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες οι σύνθετοι δείκτες φανερώνουν σταθεροποίηση ή επιβράδυνση της δυναμικής” ανάπτυξης.

Σημειώνει ότι η εικόνα για την Ευρωζώνη στο σύνολό της “συνεχίζει να δείχνει μια ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης” με την ανάπτυξη της Γερμανίας να επιστρέφει στα επίπεδα της τάσης και με τις προοπτικές της Ιταλίας να κάνουν θετική στροφή.

Όμως, οι προοπτικές για τη Γαλλία οδεύουν προς “μια σχετικά σταθερή δυναμική”, προσθέτει.

Βρετανία, Καναδάς και Κίνα καταδεικνύουν ανάπτυξη κοντά στους συνήθεις ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ υπάρχει ένα “δειλό” σημάδι βελτίωσης στην Ινδία. Όμως, τα στοιχεία για τη Ρωσία και τη Βραζιλία οδεύουν προς “επιβράδυνση της δυναμικής”.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι κυκλικοί επιχειρηματικοί δείκτες της Ασίας «υποδηλώνουν ότι η δυναμική ανάπτυξη της ASEAN παραμένουν ανθεκτικοί, συνολικά.”

Οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ παρακολουθούνται στενά ως αξιόπιστες ενδείξεις για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα.