ΟΟΣΑ: Εκθεση για την Ελλάδα προβλέπει ανάκαμψη το 2015, ύφεση στο 4,4% το 2013

Η ανάκαμψη δεν θα έρθει στην Ελλάδα πριν από το 2015 αναφέρει σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζοντας ότι το 2013 η ύφεση θα κυμανθεί στο 4,5%. Μάλιστα, διόρθωσε την αρχική του εκτίμηση για ανάπτυξη των 34 πλουσιότερων οικονομιών στο 1,4%  αντί για 2,2% που είχε υπολογίσει.  Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το 2013,

για δεύτερη συνεχή χρονιά, και προειδοποιεί ότι “θα μπορούσε να κινδυνεύσει” εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος από
την αντίδραση των αξιωματούχων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταίαθέση της λίστας, καθώς προβλέπεται ύφεση 4,5% για το 2013. Στην έκθεσή του μάλιστα ο ΟΟΣΑ καλεί την Αθήνα να επικεντρωθεί σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και όχι στη μείωση του ελλείμματος.

Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει πριν από το 2015, ολοκληρώνοντας έναν δύσκολο κύκλο 7ετούς ύφεσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το 2014 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,2%.

Ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ΟΟΣΑ, ζήτησε από αρκετές χώρες να επιταχύνουν την όποια
πολιτική αντίδραση για ανάκαμψη, λέγοντας πως «πρόσφατα οι ενδείξεις για ανάκαμψη από την κρίση για μία ακόμη φορά αντικαταστάθηκαν από νέα επιβράδυνση ή ακόμη και από διπλή ύφεση σε ορισμένες χώρες”.