Ονειρεύεται ο Σουλτάνος: «Το μαχητικό αεροσκάφος μας θα πετάξει το 2023» – Πολλές παραγγελίες…

Μπορεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για ένα εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το πρότζεκτ TF-X, να βρίσκεται στο στάδιο της μακέτας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Ερντογάν να… ονειρεύεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον τουρκικό τύπο της Κυριακής, επαίνεσε τον ρόλο της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας αναφέροντας ότι η εγχώρια παραγωγή στον συγκεκριμένο τομέα έχει αγγίξει το 70% τα τελευταία χρόνια.

Σε εκείνο το σημείο ο σουλτάνος έριξε και τη «βόμβα»: «Το μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο θα παράγεται, σε κάθε στάδιο, στην Τουρκία θα πετάξει το 2023» είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Από τότε πολλές χώρες, σύμφωνα πάντα με τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο, φαίνεται να βρήκαν το μαχητικό-όνειρο που θα τις υπερασπίζεται, με τις παραγγελίες να σπάνε τα ταμεία.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί περισσότερα από 400 μαχητικά TF-X επόμενης γενιάς, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα Yeni Şafak, επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους.

«Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη μετά την επίδειξη της μακέτας στο Paris Air Show τον Ιούνιο και τις επακόλουθες διεθνείς συναντήσεις» ανέφερε η εφημερίδα.

Τώρα, πως μπορεί ένα μαχητικό που δεν έχει παραχθεί, που τα στοιχεία του παραμένουν μυστικά, να προκαλεί τέτοιον αγοραστικό πυρετό, μόνο οι Τούρκοι το ξέρουν…

Αν και η μακέτα του μαχητικού TF-X παρουσιάζει ομοιότητες με το F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κάτι που προιδεάζει για τις λειτουργίες του, είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Η κατασκευή ενός μαχητικού stealth είναι δαπανηρή. Μόνο τρεις χώρες θεωρητικά μπορούν να την πραγματοποιήσουν χωρίς να βρεθούν σε κρίση: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία.

Και μόνο δύο από αυτούς – η Αμερική και η Κίνα – το έχουν όντως πραγματοποιήσει. Το πρόγραμμα Su-57 της Ρωσίας παλεύει ακόμα για να παράξει έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών.

Η Τουρκία, με την 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί στο κλειστό αυτό κλαμπ.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως National Combat Aircraft, το οποίο συντόμευσε το MMU στα τουρκικά, το 2010. Η TAI κέρδισε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του αεροσκάφους το 2015.

Η τουρκική αεροπορία σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των αεριωθούμενων αεριωθούμενων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16C / D της Αμερικής με αυτόν τον αυτόχθονα σχεδιασμό και ελπίζοντας να έχουν τα πρώτα παραδείγματα να λειτουργήσουν ήδη από το 2028.

Πηγή: onalert.gr / Ahval