Λονδίνο: “Καμπανάκι” για 4 πρώην χρηματιστές της Barclays

Δικαστήριο στο Λονδίνο καταδίκασε 4 πρώην χρηματιστές της Barclays  σε ποινές από φυλάκιση 33 μηνών έως κάθειρξη εξήμισι ετών για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Ο Τζέι Μέρτσαντ, 45 ετών και γεννημένος στην Καλκούτα, ο πλέον υψηλόβαθμος από τους κατηγορουμένους, καταδικάσθηκε ομόφωνα σε κάθειρξη εξήμισι ετών.

Ένας υφιστάμενος του Μέρτσαντ, ο 38χρονος Αμερικανός Άλεξ Πέιμπον καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ενώ ένας άλλος χρηματιστής, ο 35χρονος Τζόναθαν Μάθιου καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Αμφότεροι καταδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ο πρώην επικεφαλής του Μάθιου, ο Πίτερ Τζόνσον, 61 ετών, ο οποίος εργαζόταν επί 35 χρόνια στη Barclays, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Είχε δηλώσει ένοχος τον Οκτώβριο του 2014 και δεν δικάσθηκε.

Ο δικαστής Άντονι Λίοναρντ είπε πως οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν το ήμισυ των ποινών τους στη φυλακή και στη συνέχεια θα αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή.

«Αυτό που έδειξε η υπόθεση αυτή είναι η απουσία της ακεραιότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο δικαστής Λίοναρντ.