Ομπάμα-Τζιαμπάο: Συνεργασία σε εμπόριο και επενδύσεις

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έδωσαν  τα… χέρια για πιο στενή εμπορική συνεργασία ειδικά στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, στη σύνοδο του Asean, (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), συμφώνησε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο για την αναγκαιότητα συνεργασίας Ουάσινγκτον και Πεκίνου σε εμπόριο και επενδύσεις…« Έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με την Κίνα και έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με την Ασία”, τόνισε ο Ομπάμα στον κινέζο πρωθυπουργό.

Η συνάντηση, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων, έγινε στην Καμπότζη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ασία και υπογράμμισε την σημασία της σύσφιξης των διμερών σχέσεων.   “Με δεδομένη την επιδείνωση της ασφάλειας στην ανατολική Ασία, η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία”, τόνισε ο Νόντα και χαιρέτισε την αμερικανική πολιτική που στρέφεται πλέον περισσότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.