Ομπάμα καλεί Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει τον εκφοβισμό» της Ουκρανίας και να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στην οποία έχει προχωρήσει η Ρωσία ξεπερνά το συνηθισμένο, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τη Μόσχα να αποσύρει το στρατό της και να αρχίσει συνομιλίες με το Κίεβο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Βλέπετε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνάμεων να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στην εκπομπή This Morning του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS στην πόλη του Βατικανού. «Αλλά αυτές οι κινήσεις δεν είναι κάτι που θα έκανε η Ρωσία φυσιολογικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να αποτελούν απλώς μια προσπάθεια εκφοβισμού της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο από μέρους του Κρεμλίνου, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προοιωνίζονται νέες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες.

Οι Ρώσοι «μπορεί να έχουν κι άλλα σχέδια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να δείξει την βαθιά του θλίψη για εκείνο το οποίο θεωρεί ως απώλεια της Σοβιετικής Ένωσης», ανέφερε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να μην καταφύγει εκ νέου σε πρακτικές οι οποίες ήταν κυρίαρχες επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, μιλώντας για την ύπαρξη ενός «ισχυρού ρωσικού εθνικισμού και μιας αντίληψης ότι η Δύση εκμεταλλεύθηκε στο παρελθόν τη Ρωσία».

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να περικυκλώσουν τη Ρωσία», κατέληξε ο κ. Ομπάμα.