Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για το Κυπριακό

Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το Κυπριακό.

Κατά τη συνομιλία τους, Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν τόσο διμερή ζητήματα, όσο και τις περιφερειακές κρίσεις.

Στη συνομιλία ηγέρθη και το Κυπριακό, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος  ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο στην Κύπρο, για ανανέωση των συνομιλιών για διευθέτηση».

Αλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος «επιβεβαίωσε την αξία που δίδει σε μία ισχυρή και με αμοιβαίο σεβασμό διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής» 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στα συμφέρονται που μοιράζονται για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση πολιτικής λύση στη Συριακή σύγκρουση».

Συζήτησαν επίσης το Ιράκ και τις σχέσεις της Βαγδάτης με την κυβέρνηση των Κούρδων στο Ερμπίλ και σημείωσαν «τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπιλ να βρουν κοινό έδαφος στα ενεργειακά θέμα και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν».

Για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «συζήτησαν για τη σημασία να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ».

Να σημειωθεί ότι ενώ πριν λίγες μέρες είχε διαρρεύσει από πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, ο Ερντογάν με δηλώσεις του έθεσε ως όρο την άρση του εμπάργκο της Γάζας.

Για τα οικονομικά θέματα, Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη σθεναρής, βιώσιμης και ισοζυγισμένης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να συνδέσει την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία με τους τριγμούς στην οικονομία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν επιτακτικός τόσο στο θέμα των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, όσο και στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία. Το ίδιο συνέβη και σε σχέση με τη Συρία, όπου ο κ. Ομπάμα ιδιαίτερα ανήσυχος από την ανεξέλεγκτη κατάσταση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συνεχώς αυξανόμενη παρουσία της Αλ Κάιντα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την άνοιξη την Ουάσιγκτον, ωστόσο ο Λευκός Οίκος πιεζόμενος κι από το Εβραϊκό Λόμπι, αλλά και το Κογκρέσο δεν διευθετεί συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.