Ομπάμα: Ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου επανέλαβε την  ισχυρή του στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου με μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως πολύτιμο φίλο και εταίρο της χώρας του.

«Επαναλαμβάνω την ισχυρή μου στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση της μακρόχρονης διαίρεσης της νήσου θα είναι καταλύτης για μεγαλύτερη ευημερία και για ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους», αναφέρει ο κ. Ομπάμ .

Χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ένα πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ», ο κ. Ομπάμα τονίζει πως «η συνεχής μας συνεργασία είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει επίσης ευχαριστίες για τη φιλοξενία που παραθέσατε στον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν κατά την ιστορική του επίσκεψη στο νησί τον Μάιο.

Η επίσκεψη, καταλήγει, «δεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενθάρρυνσης των ενισχυμένων οικονομικών δεσμών».