Ομαδικές απολύσεις και μισθολογικό κόστος στις συζητήσεις Τρόικα – Υπ. Εργασίας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα πριν το Eurogroup. Επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται σήμερα το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και οι επιπτώσεις από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκα στο υπουργείο Εργασίας ανώτερο στέλεχος του υπουργείου είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο». Για το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι τούτη θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους.