Ομήρου: Οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τις προθέσεις της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι, με τη χάραξη και υλοποίηση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης.

Σε ομιλία του στην Ειδική Επετειακή Συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Πρόεδρος του σώματος είπε ότι οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με τη μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, έτσι που να ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, σημείωσε, προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Οπως επεσήμανε ο κ. Ομήρου, σε αυτές τις θέσεις εξακολουθεί να επιμένει και στην παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

“Είναι χρέος όλων όσων ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή να καλέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της και άρνησης της να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

“Ενώπιον αυτής της προπετούς τουρκικής συμπεριφοράς, οφείλουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης. Με χάραξη και υλοποίηση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, με αξιοποίηση κάθε διεθνούς βήματος και της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως είναι ακόμα αναγκαίο σήμερα να δώσουμε το μήνυμα ότι η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος δεν θα κάμψει τις αντιστάσεις του λαού μας. “Να μην υπάρχουν αυταπάτες ούτε από την Τουρκία ούτε από τους όποιους τρίτους. Αν η λύση είναι ετεροβαρής και άδικη ο λαός μας θα την απορρίψει”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι επειγόμαστε για λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. “Λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος”, είπε.

Η Κύπρος, ανέφερε στη συνέχεια, ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα της ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και το ορμητήριο για τους μεγάλους στόχους της Ε.Ε. προς την Αφρική και την Ασία. Ακόμα, συνέχισε, η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρώπης μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Αυτούς τους στόχους υπηρετούμε συμμετέχοντας ισότιμα σαν χώρα μέλος της Ε.Ε. στα σχέδια που διαγράφονται φιλόδοξα για ένα κόσμο της προόδου και της ειρήνης. Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να ανταποκριθεί στα μηνύματα της νέας εποχής, θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι συμπεριφορές της θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοθωμανικές της πρακτικές. Διαφορετικά θα παραμείνει οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας. Τώρα είναι η ύστατη ώρα για την Τουρκία να αποδείξει ότι διαφοροποιεί την επιθετική – επεκτατική πολιτική της συνεργαζόμενη για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε, καταλήγοντας, ότι “χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία”, είπε.