Ομήρου: Ουδόλως ικανοποιητικές οι εξηγήσεις ΗΠΑ για τη δεξίωση στα κατεχόμενα

“Όφειλαν να απολογηθούν χωρίς περιστροφές. Δεν το έπραξαν. Και παραμένουν εκτεθειμένοι”

Ουδόλως ικανοποιητικές μπορούν να θεωρηθούν οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί από αμερικανικής πλευράς για την παρουσία ένστολων αξιωματικών του τουρκικού κατοχικού στρατού σε δεξίωση που παρατέθηκε, στα κατεχόμενα, από την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σημειώνει πως η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας ότι «η πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει», αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.

Αυτό για το οποίο εγκαλείται η Αμερικανική Πρεσβεία, είναι η πρόσκληση που απηύθυνε προς αξιωματούχους του τουρκικού κατοχικού στρατού και η παρουσία τους και μάλιστα με στρατιωτική περιβολή στη δεξίωση, προσθέτει ο κ. Ομήρου.

Σημειώνει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου μόνιμο μέλος είναι οι ΗΠΑ, με δύο ψηφίσματα του, το 541 και το 550, αποδοκίμασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το οποίο αποτελεί προϊόν και παράγωγο της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.

Είναι δυνατόν η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Κύπρο να υποδέχεται «μετά τιμών» τους εκπροσώπους της παράνομης κατοχής και να θεωρείται ως ικανοποιητική η απάντηση ότι «η πολιτική των ΗΠΑ επί του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει;», διερωτάται ο κ. Ομήρου

Προσθέτει πως η αμερικανική πρεσβεία, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες για βαρύτατο διπλωματικό ολίσθημα.

“Όφειλαν να απολογηθούν χωρίς περιστροφές. Δεν το έπραξαν. Και παραμένουν εκτεθειμένοι”, καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.