Ομήρου: Να ασκηθούν πιέσεις για να αλλάξει στάση η Αγκυρα

Το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις επιρροές για να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα να αλλάξει την άτεγκτη και αδιάλλακτη στάση της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος το πρωί ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κυπριακό υπό το φως της επανάληψης αύριο των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημερώθηκε για τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό το φως της επανέναρξης των συνομιλιών και ότι με τον ΠτΔ αντάλλαξε απόψεις για αυτές τις προοπτικές.

“Η δική μου η θέση είναι ότι ναι μεν δημιουργούνται θετικές προοπτικές με την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, πλην όμως το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση της άτεγκτης και αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αλλαγή αυτής της στάσης και για να υπάρξει αλλαγή πρέπει να υπάρξει από δική μας πλευράς μια κινητοποίηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο “για να ασκηθούν πιέσεις, να αξιοποιηθούν επιρροές που είναι δυνατό να υπάρξουν επί της Τουρκίας για να υπάρξει το ζητούμενο, δηλαδή η αλλαγή στάσης”.

Ειδικότερα για το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι “με δεδομένη την πολύ θετική πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα ούτε επιθυμεί, ούτε ενδιαφέρεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη, θα πρέπει και από δική μας πλευράς να υπάρξει αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας”.

“Να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι και η Βρετανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και δεδομένου ότι μετά το Β` παγκόσμιο πόλεμο δεν υπάρχει καμιά χώρα που να υπάγεται σε καθεστώς εγγυήσεων, θα πρέπει να επιδιωχθεί τάχιστα η αξιοποίηση όλων των δεδομένων που διαμορφώνονται για να υπάρξει τερματισμός αυτού του αναχρονισμού σε ότι αφορά την υπαγωγή της Κύπρου υπό καθεστώς εγγυήσεων”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συνέχισε λέγοντας ότι αν η Τουρκία επιμένει μόνη της ότι θα είναι είναι εγγυήτρια της ΚΔ , όπως αυτή θα μετεξελιχθεί, υπάρχουν και νομικές οδοί για να επιδιωχθεί η κατάργηση των εγγυήσεων με βάση της Συνθήκης της Βιέννης που προνοεί για την ισχύ ή την ακυρότητα διεθνών συμβάσεων που εδώ υπάρχουν παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας πρωτευόντως αλλά και της Βρετανίας η οποία απέτυχε και το `74 και το `83 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους να διαδραματίσει ορθά το ρόλο εγγυήτριας δύναμης.

Σε ερώτηση για τη συζήτηση ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής, ο κ. Ομήρου είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθίσταται η ουσία, δηλαδή επιδίωξη λύσης, με θέματα χαμηλής ή υψηλής πολιτικής σε ότι αφορά τα ΜΟΕ.

“Υπάρχουν όμως θέματα, όπως αυτό της επιστροφής της Αμμόχωστου που δεν είναι καν ΜΟΕ, που περιλαμβάνεται ψηφίσματα του ΣΑ, περιέχεται στη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 για κατά προτεραιότητα επιστροφής της Αμμοχώστου και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε”, είπε.

Θέμα Εισαγγελέα και Βοηθού
Σε ερώτηση για τα όσα έχουν προκύψει με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τις προσφυγές στο Ανώτατο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η δημοκρατία θα πρέπει να διαφυλάσσει τους κανόνες της λειτουργίας του πολιτεύματος και θα πρέπει να επιδεικνύεται θρησκευτική προσήλωση στην τήρηση των προνοιών του συντάγματος.

“Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, όμως πάνω από όλα να τηρείται η νομιμότητα, ιδιαίτερα η συνταγματική, και σε καμία περίπτωση αυτή η συνταγματική νομιμότητα δεν μπορεί να τίθεται οιασδήποτε κλίνης οιουδήποτε Προκρούστη”, κατέληξε.