Ομήρου: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις δηλώσεις Έρογλου

Την Κυβέρνηση «να αντιδράσει άμεσα» στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς `Ερογλου σε ό,τι αφορά τους εποίκους, κάλεσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης καταδίκης της θλιβερής επετείου του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, μπροστά στο χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα της Αντίστασης Γεώργιου Ξάνθου Τσικκουρή στη Λευκωσία, ο Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ως αφόρητη πρόκληση τις δηλώσεις Έρογλου μετά τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «με τις οποίες θεωρεί τους εποίκους ως νόμιμους και ότι ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα εποικισμού στις διαπραγματεύσεις».

Αναφέροντας ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε πως είναι αδιανόητο να δηλώνεται ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε  την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και «να καταστήσει σαφές ότι το θέμα του εποικισμού θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις».

«Να το διαμηνύσει και προς τον ΟΗΕ και προς την ΕΕ και προς την τουρκική πλευρά» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «κάθε άλλη στάση θα αποτελεί ανοχή προς το έγκλημα του εποικισμού».

Ανέφερε ακόμη ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα όσα λέγονται περί ετοιμότητας της τουρκικής πλευράς να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού είναι «έπεα πτερόεντα» και αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός και επανάπαυση.