Ομήρου: Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Fitch

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου  για την αναβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τους Fitch

Η αναβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τους Fitch αποτελεί θετική εξέλιξη, η οποία επιτυγχάνεται μετά τις μεγάλες θυσίες των συμπολιτών μας.

Μπορεί η αναβάθμιση να ενισχύει την προσπάθεια για επάνοδο στις αγορές και οι δείκτες να βελτιώνονται, μετά που η χώρα απώλεσε σημαντικό μέρος του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, όμως τα προβλήματα ακόμη παραμένουν και οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας.

Τελική λύση στο ζήτημα αυτό αποτελεί η επαναφορά της οικονομίας σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των διαθέσιμων εισοδημάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και θα μειώσει τα πρωτόγνωρα για την Κύπρο, ειδικά στους νέους, ποσοστά ανεργίας.

Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν, με την έλλειψη χρηματοδότησης, τον υπερδανεισμό και τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι συνεχής. Η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με διαφανείς διαδικασίες και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που υπάρχουν, αναμένεται να ενισχύσουν την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Απαιτείται η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου. Υπάρχουν τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία και κτηνοτροφία, η έρευνα και καινοτομία που με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες επαναφοράς της οικονομίας σε σταθερούς πυλώνες ανάπτυξης.