Ομήρου: Η λιτότητα δεν δίνει λύσεις

Η εμπειρία της χώρας μας καταδεικνύει ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν επιβληθεί δεν παρέχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, στη Ρώμη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε αρχικά τον συγκλονισμό του σχετικά με την πιο πρόσφατη μεταναστευτική τραγωδία στην Μεσόγειο, κοντά στη Λαμπεδούσα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, τα οποία να δώσουν τέλος στους κινδύνους που ενέχουν οι προσπάθειες απελπισμένων μεταναστών να φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου».

Κατά τη συζήτηση του θέματος της εξεύρεσης νέων οδών προς την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρώπης για έξοδο από την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Βουλής «ενημέρωσε τους συνέδρους για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η Κύπρος, αναφέροντας ότι η εμπειρία της χώρας μας καταδεικνύει ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν επιβληθεί δεν παρέχουν προοπτικές ανάπτυξης και έχουν επιφέρει υψηλά επίπεδα ανεργίας, ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχεια, ειδικότερα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η απομείωση των καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο οδήγησε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, γεγονός το οποίο είχε και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».

Αναφερόμενος στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις οικονομίες των κρατών μελών της Ένωσης υπογράμμισε, επίσης, «τη σημασία επένδυσης σε πολιτικές, οι οποίες να προωθούν την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πολιτικές, οι οποίες να τοποθετούν τον πολίτη στο κέντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να μπορούν να τον απαγκιστρώσουν από τον φαύλο κύκλο φτώχειας όπου έχει εγκλωβιστεί».

«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα», είπε.

Μίλησε ακόμη για την «ανάγκη αποφυγής εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών», όπως στην περίπτωση της Κύπρου με την απομείωση καταθέσεων».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης, ειδικότερα προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για αυτό, είπε, χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, στις τρέχουσες προσπάθειες που καταβάλλει για να υπερπηδήσει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Η επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας μόνο, ειδικότερα σε αυτές τις χώρες, κατέληξε ο κ. Ομήρου, δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση για ανάπτυξη και ευημερία.