Ομήρου: Η επικείμενη έναρξη των συνομιλιών πρέπει να αποτελέσει μια ουσιαστική προσπάθεια για επίτευξη λύσης

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεσδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει ότι η 15η Μαΐου πρέπει να αποτελέσει μία  νέα ουσιαστική προσπάθεια επίτευξης λύσης του Κυπριακού  σημειώνοντας  ότι οι συνομιλίες αποτελούν και μια πρώτη δοκιμασία για τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Η επικείμενη έναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαΐου πρέπει να αποτελέσει μια νέα ουσιαστική προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος», αναφέρει ο κ. Ομήρου.

Προσθέτει ότι «41 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, 41 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής, πρέπει να σηματοδοτήσουν μια διαδικασία συνομιλιών που θα τερματίζει την αδιαλλαξία της Τουρκίας».

Είναι ως εκ τούτου, σημειώνει, «η ώρα της ενεργοποίησης πιέσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα».

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «η νέα αυτή φάση των συνομιλιών αποτελεί και μια πρώτη δοκιμασία για το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

«Αναμένουμε ότι θα εγκαταλείψει προηγούμενες συμπεριφορές ευθυγράμμισης προς τις εντολές της Άγκυρας», προσθέτει. Αναμένουμε, επισημαίνει, «ότι θα συμπεριφερθεί με βάση τις διαχρονικές του θέσεις για λύση που θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του Κυπριακού λαού».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «η λύση για να είναι πράγματι βιώσιμη και να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, πρέπει απαραίτητα να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960». Αλλά, προσθέτει, «και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη βάση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να υπερασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του κυπριακού λαού στη βάση των κανόνων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», αναφέρει.