Ομήρου: Βαρύτατες οι ευθύνες της Πολιτείας για αναστήλωση των θεσμών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του στην Πάφο, ανέφερε ότι οι ευθύνες των φορέων της Πολιτείας για αναστήλωση και επανοικοδόμηση των θεσμών είναι βαρύτατες, προσθέτοντας πως ο χρόνος εξαντλήθηκε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ο τόπος περιέπεσε σε μια χωρίς προηγούμενο θεσμική κρίση και πως τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες αποτελούν το σύμπτωμα μιας βαθμιαίας κατολίσθησης των θεσμών που περιέρχονται – όπως είπε- πλέον σε πλήρη απαξίωση.

Απαιτούνται, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «δράσεις και αποφάσεις τώρα» , λέγοντας παράλληλα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς, αναστολές και καθυστερήσεις.

Όσοι, είπε ο κ. Ομήρου, αποδεικνύονται ανάξιοι του βάρους των θεσμικών τους ευθυνών είτε αποχωρούν εθελούσια, είτε θα πρέπει να απομακρύνονται.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η αποκατάσταση των θεσμών είναι ζήτημα Δημοκρατίας και προσπάθεια για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αυτό, συνέχισε, «είναι το αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος» , σημειώνοντας πως «όσες φορές αυτό το πλαίσιο διερράγη στο όνομα προσωπικών επιδιώξεων και άνομων συμφερόντων, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό», γιατί η σχέση εμπιστοσύνης που συνδέει τους θεσμούς με το λαό προδόθηκε.

Αυτό το μήνυμα της ιστορίας, πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό, κατέληξε.