Ομήρου: Απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας

Στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους πεσόντες και τα θύματα της εισβολής της Κοινότητας Ποταμού Κάμπου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μούτταλο, ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι “Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους, ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωσης”.

Ασφαλώς, είπε, οι κατοχικές συνθήκες επιβάλλουν ενότητα, προσθέτοντας πως η ενότητα, πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό της ιστορικής αληθείας, τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης και να θεμελιώνεται στην έμπρακτη καταδίκη της προδοσίας και των ενόχων και τη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι γι’ αυτό που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει, σημείωσε, “να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο.”