Ομάδες πολιτών απέστειλαν επιστολές σε Γ.Εισαγγελέα και Γ.Ελεγκτή για διερευνηση καταγγελιών Φαίδωνα

Ομάδες Πολιτών της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, απέστειλαν χθες επιστολές  στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας,  ζητώντας τους να διερευνήσουν την υπόθεση που προέκυψε μετά από τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία Schlumberger έδωσε «μίζες» σε αξιωματούχους του Δήμου Αραδίππου για να δώσουν την έγκριση τους στην ανέγερση του εργοστασίου της εταιρείας στην Β` Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου».

Η Ελενα Καλλή εκπρόσωπος των Ομάδων «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δρομολαξιάς – Μενεού» «χθες έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή ζητώντας να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου. Οι πολίτες αυτής της χώρας απαιτούν από τον Γενικό Εισαγγελέα, την Αστυνομία και τον Γενικό Ελεγκτή όπως αποκαλυφθεί πλέον η αλήθεια και όπως τερματίσουν το «φαγοπότι» που στήθηκε εις βάρος των κατοίκων της Λάρνακας και της Αραδίππου».

Πρόσθεσε ότι “στην επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ζητούμε όπως δώσει τις απαιτούμενες εντολές για να διεξαχθεί αστυνομική έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες του κ. Φαίδωνος. Η Β` Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου είναι βαριάς οχληρίας, η ανέγερση της οποίας στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται ρητά από το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας εφόσον πρόκειται για Βιομηχανική Β, δηλαδή ελαφριάς οχληρίας που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από την οικιστική περιοχή».

Σημείωσε ακόμα ότι «η οικιστική περιοχή προϋπήρχε της βιομηχανικής περιοχής, αφού καθορίστηκε το 1977 και αναπτύχθηκε ραγδαία δεδομένου ότι δίπλα της βρισκόταν μια περιοχή ελεύθερης ανάπτυξης εμπορίου, ενώ μόλις πρόσφατα, η περιοχή ελεύθερης ανάπτυξης εμπορίου μετατράπηκε σε περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας».

Σύμφωνα με την κ. Καλλή «στις δύο επιστολές παρατίθενται σχετικά δεδομένα που αφορούν την αίτηση της εταιρείας για μετατροπή της χρήσης υφιστάμενου υποστατικού φωτοβολταϊκών στο Δήμο Αραδίππου, η έναρξη των εργασιών ανέγερσης των εγκαταστάσεων της εταιρείας, την έκδοση πολεοδομικής άδειας και απόσπασμα έκθεσης της Επιτρόπου Διοίκησης».

Σημείωσε ακόμα ότι «νοουμένου ότι η αίτηση της εταιρείας Schlumberger εξετάστηκε από το Δήμο Αραδίππου μαζί με την αίτηση της εταιρείας Ηalliburton, η οποία ανέγειρε ακριβώς το ίδιο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας, θεωρούμε ορθό όπως η έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα, για δεκασμό κρατικών αξιωματούχων συμπεριλάβει και τον τρόπο που έλαβε έγκριση όχι μόνο η Sclumberger αλλά και η εταιρεία Halliburton».

Οσον αφορά την επιστολή των Ομάδων προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η Ελενα Καλλή είπε ότι «σε προηγούμενες επιστολές προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφορικά με το θέμα της εταιρείας Schlumberger και τον Δήμο Αραδίππου, δεν λήφθηκε οποιαδήποτε γραπτή απάντηση».

Στην επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή «οι Ομάδες Πολιτών τον καλούν να διερευνήσει το σημαντικό αυτό ζήτημα» ενώ επισύρουν την προσοχή του στο γεγονός ότι «την ανέγερση του εν λόγω εργοστασίου της εταιρείας Schlumberger και του εργοστασίου της εταιρείας Ηalliburton, ακολούθησε η ανέγερση του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, επίσης βαριάς βιομηχανίας στην ίδια περιοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των εργοστασίων σε τρία, ενώ παράνομα ανεγέρθη και τέταρτο εργοστάσιο, παραγωγής biodiesel».

Όπως ανέφερε η κ. Καλλή «θεωρούμε ότι η έρευνα που θα διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο που το Υπουργείο Εμπορίου, και συγκεκριμένα ο Κλάδος Βιομηχανικών Ζωνών διαχειρίζεται την εν λόγω περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας. Θεωρούμε ότι η συσσώρευση των εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας στην συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια, καταδεικνύει ότι είναι το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου που υποδεικνύει στις εταιρείες την περιοχή για να ανεγείρουν εκεί τις μονάδες τους, ενώ γνωρίζει ότι, σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση μονάδων βαριάς βιομηχανίας εντός μιας περιοχής ελαφριάς βιομηχανίας».

Οι Ομάδες Πολιτών σύμφωνα με την εκπρόσωπο τους «είναι σε θέση να προσκομίσουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία οποτεδήποτε τους ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση των δύο κρατικών αξιωματούχων σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για την τήρηση και εφαρμογή των όσων ορίζει η Νομοθεσία του κράτους» κατέληξε η Ελενα Καλλή.