Ολόκληρη η παρέμβαση του Προέδρου της Κύπρου στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)

Η επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι συνδεδεμένη με τον στόχο της δημιουργίας μιας πιο ισχυρής Ευρώπης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στη Βαλέτα, της Μάλτας.
Στην Παρέμβαση του, με θέμα «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Ευρώπης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το περασμένο Σάββατο γιορτάσαμε την 60η επέτειο από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης», υπενθυμίζοντας «στους εαυτούς μας ότι το σπουδαίο πολιτικό ευρωπαϊκό εγχείρημα προχώρησε χάρη στην καταπληκτική αποφασιστικότητα και το πολιτικό θάρρος κάποιων οραματιστών αρχηγών κρατών που εργάστηκαν για να ενώσουν την Ευρώπη μετά τις πληγές του καταστροφικού πολέμου και για να μετατρέψουν την ήπειρο μας σε μια ήπειρο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας». Πρόσθεσε ότι «σήμερα που η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων που θέτουν σε δοκιμασία τους θεσμούς και τις πολιτικές της ΕΕ υπάρχει ανάγκη για συλλογική ενότητα και συντονισμό δράσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη πεποίθηση ότι «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας θα πρέπει η ΕΕ να ενδυναμώσει τις δημοκρατικές της δομές, αλλά και το κράτος δικαίου, να επενδύσει σε ανοικτές και πλουραλιστικές κοινωνίες συνοχής και να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε μορφή φανατισμού».
>
> Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό, «η Ένωση θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της μέσω της μείωσης των περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών και της ενίσχυσης της πολιτικής διαφάνειας» σε θέματα, μεταξύ άλλων, λήψης αποφάσεων.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ενότητα θα πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα «δεσμευτήκαμε να κάνουμε την ΕΕ πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική μέσω ακόμη μεγαλύτερης ενότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι θεμελιώδης αρχή και τα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη πολιτικής στήριξης, λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών απειλών ή που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, πρέπει να τύχουν ενεργούς στήριξης ώστε να συνεχίσει η ευρωπαϊκή σταθερότητα.

«Σε ό,τι αφορά την ενότητα και την αλληλεγγύη αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο ΕΛΚ για τη στήριξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι η καλύτερη απόδειξη αυτής της στήριξης και αλληλεγγύης αποτελεί το χθεσινό ψήφισμα του ΕΛΚ για την Κύπρο.
>
> Τόνισε επίσης ότι η επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι συνδεδεμένη με τον στόχο της δημιουργίας μιας πιο ισχυρής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι μια λύση του Κυπριακού δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ θα τερμάτιζε το οξύμωρο ένα κράτος μέλος της να είναι με τη βία διαιρεμένο και με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφος του.
«Αυτό που χρειάζεται για να επιτευχθεί λύση», είπε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πέραν από τα πιο πάνω και πέραν από την υποχρέωση να είναι (η λύση) σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χωρίς όποιες παρεκκλίσεις στην εφαρμογή του, είναι και η ανάγκη να διασφαλίζεται ότι η Κύπρος θα διατηρήσει την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της και την αποτελεσματική συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ».