Στην ιστορική αφετηρία και όχι στον Τύμβο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η Αφή της Φλόγας στον Μαραθώνα ,τελετη με την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η διοργάνωση του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας.Η εκκίνηση υ θα δοθεί αύριο στις 9 το πρωί.
Στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, θα συμμετάσχουν περίπου 13.000 δρομείς απ΄ όλον τον κόσμο, ενώ συμπεριλαμβανομένων των δρόμων 5, 10 χλμ, αλλά και των υπολοίπων αγώνων της ημέρας, θα λάβουν μέρος περίπου 35.000 δρομείς.
Τον βωμό, άναψαν ο 80χρονος Τζορτζ Χιρς, ένας από τους ιδρυτές τους Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης, μαζί με την κάτοχο του ρεκόρ απόστασης στον ημιμαραθώνιο γυναικών, Φλόρενς Κίπλαγκατ, οι οποίοι παρέλαβαν την δάδα από την πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη.Ακολούθως, η φλόγα του Μαραθωνίου, παραδόθηκε στους διοργανωτές του αγώνα που θα γίνει στο Ντίσελντορφ.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2014. Στην ομιλία του είπε τα εξής:
»Ο Μαραθώνιος είναι για την Ελλάδα ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμβολο, ένα ξεχωριστό, οργανικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Συμπυκνώνει τις υψηλότερες αξίες που γεννήθηκανσ’ αυτόν τον τόπο για να εξαπλωθούν στην συνέχεια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πάνω απ’ όλα, είναι ένας θρίαμβος του ελεύθερου ανθρώπου.Οι Αθηναίοι πολίτες και οι σύμμαχοί τους το 490 π.Χ. στον κάμπο του Μαραθώνα κατατρόπωσαν τον κατά πολύ μεγαλύτερο στρατό υποτελών του Πέρση βασιλιά καταδεικνύοντας κάτι πρωτόγνωρο στην παγκόσμια Ιστορία: Ότι η δημοκρατία δεν παράγει μόνο σπουδαία έργα του πνεύματος στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, αλλά και δίνει στουςπολίτες το φρόνημα που απαιτείται για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, με πίστη δηλαδή όχι τόσο στις προετοιμασίες και τα στρατηγήματα, όσο στην γενναιότητα τους τηνώρα της πράξης, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Περικλής στον Επιτάφιο”
Και πρόσθεσε:»Αυτό τον θρίαμβο της ελευθερίας εκφράζουν και οι δρομείς του Μαραθωνίου σπρώχνοντας τους εαυτούς τους προς την διαρκή υπέρβαση των ορίων του σώματος, μια υπέρβαση που ταυτόχρονα χαλυβδώνει ακόμη περισσότερο τη δύναμη της βούλησης.Είναι λοιπόν ακριβώς αυτή η ταύτιση ουσιαστικά της ελευθερίας με τον διαρκή αγώνα, τον αγώνα αντοχής για την αυτοβελτίωση, που αποτελεί και τον βαθύτερο συμβολισμό του Μαραθωνίου δρόμου.Για τους Έλληνες του 2014 είναι τιμή, χρέος και ευθύνη το ότι αποτελούμε τους συμβολικούς θεματοφύλακες αυτών των αξιών, των συμβολισμών και των μηνυμάτων. Και είμαστεαποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το χρέος με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα”.