Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις ΗΠΑ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στο 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ το οποίο  πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον από τις 4 ως τις 6 Ιουνίου, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μια γεωγραφική θέση που μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια νέα συνεργασία στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, ακόμα και μέσα από την κρίση, οι ευκαιρίες να δώσουν διέξοδο για πράγματα που μέχρι τώρα φαινόντουσαν ότι βρίσκονταν σε τέλμα για αδιέξοδο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπεν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, ενώ στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια Ευρώπης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων της Γραμματείας του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, είχε συνάντηση με ομογενείς δημοσιογράφους και ανταποκριτές, στους οποίους μίλησε για τις επαφές του στην Αμερική.

«Ήδη τα δείγματα γραφής είναι τόσα πολλά και τόσο σημαντικά που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των Κυπρίων και είναι ένα μήνυμα ότι με τέτοια συμπαράσταση μπορούμε να ξαναξεκινήσουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες τις οποίες η κυπριακή Κυβέρνηση και θα προωθήσει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό αυτή η συμπαράσταση να πάρει σάρκα και οστά», είπε.

Ιδιαίτερη πρόσκληση απεύθυνε προς την ομογένεια να δει τις δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος για επενδύσεις, προσθέτοντας ότι ίσως ο ρόλος των ομογενών στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας να είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ ό,τι φαίνεται από μακριά.

Στις επαφές που είχε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, με παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο κ. Στυλιανίδης συζήτησε μαζί τους το ρόλο της ομογένειας στη συγκεκριμένη φάση.

«Νομίζω ότι όλοι οι παράγοντες εδώ της ομογένειας βρίσκονται έτοιμοι να βοηθήσουν στην σκληρή περίοδο που περνά η Κύπρος, αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί στη νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει για το Κυπριακό από το Φθινόπωρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, ακόμα και μέσα από την κρίση, οι ευκαιρίες να δώσουν διέξοδο για πράγματα που μέχρι τώρα φαινόντουσαν ότι βρίσκονταν σε τέλμα για αδιέξοδο. Παράλληλα διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.

«Δίχως τυμπανοκρουσίες και υπερβολές με μεθοδικότητα και συστηματική ανάλυση των δεδομένων είπαμε στην αμερικάνικη Κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι, αφού μας δοθεί αυτή η πίστωση χρόνου, να ξεκινήσουμε μια νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό με πείσμα και θέληση για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πρόβλημα», είπε.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις επαφές που είχε με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), τον Αρχιεπίσκοπο και με μέλη του Κογκρέσου, όπως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.