Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου της ΟΑΣΕ για τη διαφθορά

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου της ΟΑΣΕ για τη διαφθορά

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων».

Θέμα της τρίτης ενότητας του Συνεδρίου ήταν η συνεισφορά των ανεξάρτητων θεσμών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς,

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης υπογράμμισε ότι για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η διαφθορά, απαιτείται η στενή συνεργασία μεταξύ πραγματικά ανεξάρτητων και ενισχυμένων ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών. Σημείωσε επίσης τη σημασία συνύπαρξης αυστηρών νομοθετικών μέτρων και αδιάφθορων οργάνων εφαρμογής τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος σε φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο, τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί την αποτελεσματική άσκηση του εποπτικού ρόλου των ελεγκτικών αρχών, των κοινοβουλίων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο συνιδρυτής του Προγράμματος “Οrganized Crime and Corruption Reporting” κ. Drew Sullivan και ο εκδότης του Προγράμματος “Bureau of Investigative Journalism Enablers”, κ. Franz Wild, αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η ερευνητική δημοσιογραφία στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και τόνισε τη σημασία στήριξής του έργου τους.

Κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των ανεξάρτητων θεσμών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ώστε να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον σημαντικό τους ρόλο στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διορισμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους και να αποφεύγονται εξωτερικές παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κα Margareta Cederfelt, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη φιλοξενία από την Βουλή των Αντιπροσώπων του σημαντικού αυτού Συνεδρίου, υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης με άλλους διεθνείς οργανισμούς, προς αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων. Ειδικότερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, η κα Cederfelt τόνισε την ανάγκη ενότητας στους κόλπους του ΟΑΣΕ και εποικοδομητικής συμβολής της Συνέλευσης στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή, μέσω του διαλόγου.