Ολι Ρεν: “Η κρίση στην ΕΕ κορυφώθηκε την περίοδο των ελληνικών εκλογών”

«Η ευρωζώνη έχει περάσει το σημείο καμπής και πλέον μετακινείται από την διαχείριση της κρίσης σε πολιτικές που επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα νομισματικής πολιτικής Ολι Ρεν. Σε δηλώσεις του στους γερμανικούς FT υποστήριξε ότι «η τελευταία κορύφωση της κρίσης ήταν τον Ιούνιο, την περίοδο των εκλογών στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε αντιστρέψει την τάση».

Όπως υποστήριξε, ο ευρωπαίος Επίτροπος σε αυτό συνέβαλλαν καθοριστικά «οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης βοήθησαν ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα των κρατών – μελών της ένωσης, ενώ και η ΕΚΤ με τις
κυβερνήσεις κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά το καλοκαίρι».

Εκτίμησε μάλιστα, ότι το έλλειμμα της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, για να υποχωρήσει στο 2,5% του ΑΕΠ του χρόνου.

«Πολλά από αυτά που κάνουμε σήμερα, όπως η πίστωση προς την Ελλάδα και την Ισπανία, έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί μικρή καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος από χώρες που έχουν επανακτήσει την αξιοπιστία τους μετά την εισαγωγή δομικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

«Η διαρθρωτική προσέγγιση συμπίπτει με τις συστάσεις μας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να επιδείξουν ευελιξία αν η Γαλλία δεν επιτύχει τον στόχο του 3%, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος.