Ολέθρια τα αποτελέσματα αν ήταν άλλη κυβέρνηση, δηλώνει ο Δ. Χριστόφιας

Πόλεμο και εκβιασμούς εναντίον της κυβέρνησής του για να υπογράψει άρον-άρον το μνημόνιο κατήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Κατακεραύνωσε τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και άσκησε κριτική και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικούς σχεδιασμούς που έδιδαν τροφή για ολομέτωπη και ισοπεδωτική κριτική κατά της Κυβέρνησης. «Εμείς απαντούμε ότι, παρά τα όποια φυσιολογικά λάθη και παραλείψεις, είμαστε περήφανοι για το έργο της Κυβέρνησής μας μέσα σε αυτές τις τόσο αντίξοες συνθήκες».

Αν ήταν άλλη κυβέρνηση, δήλωσε με έντονο ύφος οι επιπτώσεις θα ήταν ολέθριες. «Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήταν μακρά. Ήταν δύσκολη, ήταν πολύ σκληρή, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει πόσο επίπονη υπήρξε η προσπάθεια μας να διαφυλάξουμε την κρατική μας κυριαρχία, πρώτα από όλα, τα εθνικά μας συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού μας…η  χώρα μας τέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της κρίσης του τραπεζικού συστήματος».

Μιλώντας στο 26ο Παγκύπριο Συνεδρίο της ΠΕΟ, κατηγόρησε τις τράπεζες και τους αναποτελεσματικούς ελέγχους από την Κεντρική Τράπεζα ως πλήρεις υπεύθυνους για τα δισεκατομμύρια που έχασε η κυπριακή οικονομία με την έκθεση στα «τοξικά» ομόλογα και τη μετατροπή της Μαρφίν-Εγνατία από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, «την οποία αγόγγυστα ενέκρινε ο  Αθανάσιος Ορφανίδης».