Ολάντ: Εως το τέλος του χρόνου οι λύσεις για την Ελλάδα

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα» δήλωσε  σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση του με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οργανισμών: ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε  ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και στις 19 Οκτωβρίου για τον ΕΜΣ, την κατεύθυνση της ΕΚΤ, το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Τραπεζική Ένωση σε συνδυασμό με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, «θα συμβάλλουν στην έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση, που ήταν μια κρίση αστάθειας και αμφιβολίας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν φθάνει, θα πρέπει να λάβουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα και σε αυτό θα μας βοηθήσει η έκθεση της Τρόικα, καθώς και για κάθε χώρα που θα θέλει να μπει στο μηχανισμό
σταθερότητας».

Σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους που κρατούν δημόσιοι πιστωτές ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της επαναγοράς του ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ Ολάντ αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας η οποία αναμένεται στη συνάντηση του Eurogroup στις αρχές του Νοεμβρίου, όποτε όπως δήλωσε, θα εξετασθούν «οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή η Γαλλία και είναι αλληλοεξαρτώμενες. Το χρέος που θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο, την υψηλή ανεργία και την ανταγωνιστικότητα.