Οι 36 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες αξίζουν… λιγότερο από την Apple!

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά έχουν πλέον μικρότερη αξία από την Apple Inc.

Οι 36 τράπεζες του δείκτη Bloomberg Europe 500 Banks – με περιουσιακά στοιχεία 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερα από 2 εκατομμύρια προσωπικό – έχουν υποχωρήσει κάτω από την χρηματιστηριακή αξία των τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Apple και η Microsoft Inc. Ο Andreas Treichl, πρόεδρος της αυστριακής τράπεζας Erste Group Bank AG, δήλωσε την Παρασκευή ότι το απογοητευτικό αυτό ορόσημο «λέει μια ιστορία» σχετικά με την υστέρηση της βιομηχανίας του.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήττονται εδώ και χρόνια από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αντιμετωπίζοντας τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και χάνοντας το μερίδιό τους από σε ανταγωνιστές των ΗΠΑ στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. O Treichl απέδωσε μερικές από τις δυσκολίες αυτές στους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε κοινούς κανόνες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των αγορών χρέους και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν περισσότερα δάνεια.

«Η Ευρώπη θα έχει ένα μόνιμο μειονέκτημα απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου που εργάζονται για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών τους πιο γρήγορα από ό, τι κάνουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Treichl.

Οι εταιρείες του τραπεζικού δείκτη του Bloomberg άξιζαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο από ό, τι η Apple το 2014. Ο Treichl υπογράμμισε έναν τομέα που δίνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες την ευκαιρία να «προλάβουν» τους διεθνείς ανταγωνιστές: Τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μεγάλη ευκαιρία να τα καταφέρει- ειδικά στον τομέα του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας», δήλωσε. «Μαντεύω ότι η πιθανότητα να τα κάνουμε θάλασσα είναι πολύ υψηλότερη από το 50%».