Οι 3εις σκληροί όροι του Πούτιν για να ”συγχωρέσει” την Τουρκία…

Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη… Να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν… Η Αγκυρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση… 

Τρεις όρους έχει θέσει η Μόσχα στην Αγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου.

Αυτό αποκαλύπτει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ με συνέντευξή του στην Cumhuriyet. Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη οι τρεις όροι που θέτει το Κρεμλίνο είναι οι εξής:

  • Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ρώσων πιλότων.
  • Να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν
  • Η Αγκυρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση για την ζημία που υπέστη η Ρωσία

«Αν οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιηθούν, όποια άλλη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα αποκαθιστά τα πράγματα» δήλωσε ο Καρλόφ.

Μάλιστα έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Αγκυρα για την στάση της λέγοντας πως την ώρα που η Τουρκία φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται επίσης δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια προσέγγιση».

Ο ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, κατονόμασε τον Αλπαρσλάν Τσελίκ (που είχε παρουσιαστεί ως τουρκμένος αντάρτης), ως υπαίτιο της δολοφονίας του ενός πιλότου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και προσπαθούσε να προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο. «Ο Τσέλικ σκότωσε τον πιλότο μας. Πήγε μπροστά στις κάμερες και έκανε δηλώσεις και στη συνέχεια έδειχνε κομμάτι από το αλεξίπτωτο. Μιλούσε άνετα την τουρκική γλώσσα» είπε ο Κάρλοφ προσθέτοντας πως ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος σε τουρκική πόλη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Υπό τέτοιες συνθήκες, δεν είναι περίεργο που το Κρεμλίνο ακύρωσε την διμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στο Αγία Πετρούπολη, αλλά όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «Δεν θα συμβεί, δεν είναι προγραμματισμένη».

Η διμερής σύνοδος κορυφής είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στην Τουρκία στο περιθώριο της G-20 στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, πριν την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας

Την ίδια ώρα, αποκαλύφθηκε και νέο «θερμό» επεισόδιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, στη Μαύρη θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του RT, ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και ένα ταχύπλοο σκάφος της ακτοφυλακής καταδίωξαν ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το τουρκικό πλοίο παρεμπόδιζε τη διέλευση πλοίων που μετέφεραν δύο πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και ένα τρυπάνι σε νέα θέση εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για το δεύτερο θερμό επεισόδιο μέσα σε ένα 24ωρο ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά τα όσα σημειώθηκαν στο Αιγαίο, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικού αλιευτικού που ήταν σε πορεία σύγκρουσης με πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.