Οι ωρομίσθιοι του Δημοσίου δεν αποδέχονται το νέο ωράριο

Οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν μπορούν να αποδεχθούν το μονομερές ωράριο που απαιτεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών αφού αυτό βρίσκεται έξω από κάθε πλαίσιο λογικής, δεν καλύπτεται από την νομοθεσία, παραβιάζει τον κοινωνικό διάλογο και τα εργασιακά θέσμια και τους Κανονισμούς Απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού, παραβιάζει σωρεία νομοθεσιών και αρχών για την υποχρέωση του εργοδότη για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, οι ωρομίσθιοι, με εξαίρεση για όσους έχει συμφωνηθεί να ακολουθούν το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο υφιστάμενο ωράριο τους.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις εκφράζουν στην ανακοίνωση τους την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση τους για τις προφορικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής (Παρασκευή απόγευμα) που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε αριθμό κυβερνητικών τμημάτων για να επεκταθεί το νέο ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας και στο Ωρομίσθιο Προσωπικό από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.

Η πιο πάνω ενέργεια, αναφέρουν οι συντεχνίες, είναι έξω από τα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή και αφορούν το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας. Το Ωρομίσθιο Προσωπικό, προσθέτουν, το οποίο στη μαζική πλειοψηφία του απασχολείται σε εργατοτεχνικά και χειρονακτικά επαγγέλματα, ουδέποτε ακολουθούσε το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας και δεν καλύπτεται από τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο και τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις που αφορούν Δημόσιους Υπαλλήλους.

Στην ανακοίνωση, οι συντεχνίες παραθέτουν τους βασικούς λόγους που το ωράριο των ωρομίσθιων ήταν πάντοτε διαφορετικό από αυτό των Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως αναφέρουν, πρώτον, οι ωρομίσθιοι δεν έχουν ευέλικτο ωράριο απασχόλησης όπως ισχύει για την Δημόσια Υπηρεσία, δεύτερον, εργάζονται περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα από τους Δημοσίους Υπαλλήλους (38 αντί 37,5), τρίτον, το ωράριο τους ρυθμίζεται με συμφωνία στην Μικτή Εργατική Επιτροπή και όχι από νόμο ή Κ.Δ.Π.

Τέταρτον, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πλειοψηφία των ωρομισθίων απασχολείται στα κατασκευαστικά έργα, σε υπαίθριες εργασίες, και η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του ωραρίου εργασίας τους λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας, θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγικότητα όσο και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας, και πέμπτον, στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου θα δημιουργηθούν πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το κάθε Τμήμα και την φύση της εργασίας που εκτελείται αφού η απασχόληση των ωρομισθίων στις πλείστες περιπτώσεις δεν συνδέεται με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Τέλος, οι συντεχνίες ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ανακαλέσει τις οποιεσδήποτε οδηγίες δόθηκαν για το ωράριο των ωρομίσθιων και να καλέσει σε διάλογο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.