Οι φόβοι του 2016

Του Χρύση Μιχαηλίδη

«.. Καταργείται η στρατιωτική θητεία σε περίπτωση λύσης .Το νέο σώμα, το οποίο θα συσταθεί σε περίπτωση λύσης, θα περιλαμβάνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επαγγελματίες οπλίτες και θα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως η αντιμετώπιση απειλών, η τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και η επιτήρηση της θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφύλαξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με την μορφή βεβαίως που θα προσλάβει το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί»

Σε μια εποχή που ολόκληρη η περιοχή στρατικοποιήται έντονα, η Κύπρος προωθεί μια αποστρατικοποίηση από κρατικό στρατό. Γιατί ; Το σώμα που προτίθεται να φτιάξει από μισθοφόρους θα είναι εις θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες της Κύπρου; – Στεριά , θάλασσα και αέρα; – Η απλά προωθεί αθόρυβα την επιστροφή των Άγγλων με στρατιωτικά πλέον δικαιώματα, εφόσον κανείς δεν μιλά για οποιαδήποτε αποχώρηση των Αγγλικών βάσεων μετά την λύση.

Το Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) θέλει σφαιρική προστασία από θάλασσα και αέρα αλλά και με συστήματα εντοπισμού ξένων αεροπλάνων και πλοίων, από την στεριά. Ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά? Εκτός πάλι αν σε κάποιο υπογραμμένο μνημόνιο που δεν γνωρίζομε, ορίζει ρητά ιδιωτικοποίηση και της ασφάλειας.

Άσε που αυτά τα εθνικώς μικτά σώματα εσωτερικής ασφαλείας, εύκολα μετατρέπονται σε σώματα εσωτερικής καταπίεσης, κατάργησης της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού έτσι και αλλιώς, αυτοί που θα τους δίνουν οδηγίες δεν θα είναι στη Κύπρο ( ένα κράτος υπό κηδεμονία) .

Οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιπροσθέτως της Ε.Ε. θα ήταν καλό να καλύψουν και αυτά τα στρατιωτικά κενά , με την αποχώρηση και των αγγλικών βάσεων.

Ένας στρατός της Ε.Ε. υπό του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ικανοποιούσε πολλούς στόχους, τόσο ασφαλείας της Κύπρου , τόσο ενεργειακούς όσο και γεωπολιτικούς, διατηρώντας ισορροπία και ειρήνη στην περιοχή.