Οι υπέρβαροι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό διότι…

Ο λόγος για τον οποίο οι υπέρβαροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κορονοϊό ενδέχεται να είναι επειδή τα λιποκύτταρα δημιουργούν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης την οποία χρησιμοποιεί η μόλυνση για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο κορονοϊός -η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι SARS-CoV-2- προσκολλάται στους υποδοχείς ACE-2, γνωστοί ως η “πύλη” των κυττάρων μέσα στο σώμα. Τα λιποκύτταρα εκφράζουν τους υποδοχείς ACE-2, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υψηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρότερα από τον κορονοϊό. Το ACE-2 εκφράζεται και στα λιποκύτταρα ενός ανθρώπου με διαβήτη τύπου 2, μία άλλη ασθένεια υψηλού ρίσκου που προκαλείται από την παχυσαρκία.


Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φάρμακα του διαβήτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση της νόσου και παραδέχονται πως η απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό. Οι επιστήμονες πυ διενήργησαν την έρευνα, από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, υπογράμμισαν επίσης πως τα λιπώδη κύτταρα σχετίζονται με μία πάθηση των πνευμόνων που ονομάζεται πνευμονική ίνωση. Με τον κορονοϊό να προστίθεται στο τέλος, οι πνεύμονες δυσκολεύονται να διοχετεύσουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα, αλλά τα στοιχεία από τους νοσηλευθέντες ασθενείς κορονοϊού υποδεικνύουν ότι οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον ιό σε σχέση με τους πιο λεπτούς.

Ο Οργανισμός της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας ξεκίνησε έρευνα για τον ρόλο που διαδραματίζει η παχυσαρκία στη σοβαρότητα της νόσου, όπως και η εθνικότητα και το φύλο. Περίπου 3 στους 10 ενήλικες στην Αγγγλία είναι κλινικά παχύσαρκοι, ένας δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30. Το ποσοστό είναι από τα πιο υψηλά στη Δύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος υγείας, το 75% των ασθενών κορονοϊού στην Εντατική είναι υπέρβαροι, σε σχέση με το 65% στον γενικό πληθυσμό.Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, οι ερευνητές εξήγησαν τη σχέση που προέκυψε ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον κορονοϊό.

Το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτασίνης 2 (ACE-2) είναι το σημείο εισόδου για τον ιό. Γερμανός γιατρός στο Wellcomet GmbH έγραψε ότι το ACE-2 “εκφράζεται ευρέως” σε λιπώδη κύτταρα που ονομάζονται λιποκύτταρα σε παχύσαρκους ανθρώπους και διαβητικούς τύπου 2. Ο Γερμανός γιατρός και ο συνεργάτης του στο Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας προειδοποίησαν πως το λίπος μπορεί να λειτουργεί ως “δεξαμενή του ιού”. Οι επιστήμονες επίσης εξήγησαν ότι τα λιποκύτταρα μπορεί να παράγουν τύπο κυττάρων που ονομάζονται μυοϊνοβλάστες. Οι μυοϊνοβλάστες αποτελούν σημαντικό παράγοντα πνευμονικής ίνωσης – ουλές του πνευμονικού ιστού που μειώνουν τη λειτουργία των οργάνων και την πρόσληψη οξυγόνου. Οι ασθενείς του κορονοϊού βρέθηκαν με πνευμονική ίνωση στους πνευμονές τους αλλά πιθανότατα την είχαν ήδη προτού νοσήσουν.

Πηγή: Daily Mail