Οι τρεις βιταμίνες της αντιοξείδωσης

Η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα και η κακή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας και να οδηγήσουν στη γήρανση του οργανισμού και την εμφάνιση παθήσεων, όπως τα καρδιαγγεικά νοσήματα και οι νεοπλασίες. Εδώ, έρχονται τα αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα οι βιταμίνες, για να εξουδετερώσουν τους παραπάνω κινδύνους!

Βιταμίνη Α

Μια σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη είναι η Α. Σε αυτήν ανήκουν τα καροτενοειδή όπως το β- καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεϊνη.

Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να φανούν σημαντικοί σύμμαχοι κατά του καρκίνου του προστάτη (β- καροτένιο), καρκίνου του πεπτικού συστήματος (λυκοπένιο) και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (λουτεϊνη). Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή είναι τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και σκούρο πράσινο χρώμα όπως οι ντομάτες, τα καρότα, το σπανάκι, η κολοκύθα, το μπρόκολο κ.α.

Βιταμίνη E

Δεύτερη σημαντική βιταμίνη για την αντιοξείδωση είναι η βιταμίνη Ε. Προστατεύει τον οργανισμό από την κυτταρική καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιοπάθεια και καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως τη C, συμβάλλει στην προστασία κατά της εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες, στα ολικής αλέσεως προϊόντα,τους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο.

Βιταμίνη C

Η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη η C, έχει ισχυρή προστατευτική επίδραση στον οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, βοηθώντας τον να παράγει κολλαγόνο και συμβάλλοντας στην απορρόφηση σιδήρου και φυλλικού οξέος. Για να έχεις την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης αυτής, θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπως: εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο και πατάτες.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις ένα υγιές διατροφικό και αντιοξειδωτικό πλάνο, είναι να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτου και 3 μερίδες λαχανικών. Ως μερίδα, ορίζεται το 1 φλιτζάνι για τα ωμά φρούτα και λαχανικά και ½ φλιτζάνι για τα μαγειρεμένα ή τους χυμούς.