Οι τράπεζες ανακοινώνουν μέτρα προς όφελος των δανειοληπτών

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου του Γιώργος Γεωργίου, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό, σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα προς όφελος των δανειοληπτών, τα οποία συνδέονται με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους Προέδρους και τους Ανώτερους Εκτελεστικούς Διευθυντές (CEO) των κυπριακών τραπεζών και του Συνεργατισμού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, τους οποίους ενημέρωσε για το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων.

«Είχαμε μια κατατοπιστική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ευχαριστούμε για αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών ύστερα από τη συνάντηση.

«Ως Σύνδεσμος θα συνεδριάσουμε το απόγευμα για να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα που συνδέονται με το νομοσχέδιο εκποιήσεων και τα οποία θα είναι θετικά για τους πελάτες μας», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε εκποιήσεις σπιτιών ευάλωτων ομάδων και είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η ανησυχία.

Ερωτηθείς κατά πόσο κινδυνεύουν οι τράπεζες αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει κάτι τέτοιο, αφού πιστεύει ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και κατάλληλο, αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εκποιήσεις.

«Προτεραιότητα της Τράπεζας Κύπρου είναι η αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε εκποιήσεις μόνον αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς έχει υποδείξει όπως οι τράπεζες «αγγίξουν» πρώτα τους μεγαλοφειλέτες, είπε ότι «είναι λογικό η οποιαδήποτε τράπεζα να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες πριν προχωρήσει στους μικροφειλέτες».

« Η πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου είναι να κοιτάξει πρώτα τους μεγαλοφειλέτες. Οι μικροφειλέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη έχουμε ανακοινώσει διάφορα σχέδια για τους μικροφειλέτες, θα ανακοινώσουμε και άλλα σχέδια, πιθανόν σήμερα ή αύριο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί σχέδια για ανέργους, με βάση τα οποία αν κάποιος είναι άνεργος και δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του, πληρώνει πέντε ευρώ το μήνα μέχρι μια περίοδο τριών ετών. Παράλληλα, είπε, υπάρχει σχέδιο για μικροεπιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δει μείωση στον κύκλο εργασιών τους πάνω από 25%, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα σχέδια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θεωρεί τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις αποτελεσματικά, αναφέροντας ότι υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ότι πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά δεν πληρώνουν, άρα με το νομοσχέδιο θα αναγκαστούν να έρθουν να πληρώσουν.

«Ξεκινούμε από τους εκατομμυριούχους και πάμε προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση.