Οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει $18 δισ. τουρκικές λίρες σε δολάρια και ευρώ

Οι Τούρκοι είναι πιθανό να χάνουν την πίστη τους στο δικό τους νόμισμα.

Αντιμέτωποι με έναν αφηνιασμένο πληθωρισμό και σχεδόν μηδενικές πραγματικές αποδόσεις στις καταθέσεις στο εθνικό τους νόμισμα, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής έχουν μετατρέψει 18 δισεκατομμύρια δολάρια λιρών που είχαν αποταμιεύσει, σε δολάρια και ευρώ από τον Σεπτέμβριο ως τώρα.

Η βιασύνη οδηγεί μια ομάδα κατοίκων της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, που αγγίζει το 47% των συνολικών καταθέσεων, ποσό που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 13 χρόνια. Αυτό σηματοδοτεί ότι η συνεχιζόμενη μετατροπή της οικονομίας σε “δολαριοποιημένη” -ένα αντιστάθμισμα των αποσβέσεων και του συνεχιζόμενου πληθωρισμού- που άρχισε να επιταχύνεται το 2011 δεν χάνει τη δυναμική της, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Η νομισματική αρχή αύξησε επιθετικά τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποδυαλίσει ένα “ράλι” της τουρκικής λίρας, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στο νόμισμα – έχει τώρα αποκαταστήσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου, από ένα χαμηλό ρεκόρ τον Αύγουστο. Αλλά με το μέσο επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων με το οποίο αμείβονται οι αποταμιευτές να είναι λιγότερο από μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό, οι ντόπιοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτό το ράλι.