Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν κοινό ανακοινωθέν

Σε ενημέρωση των πρέσβεων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο καθώς και των πολιτικών κομμάτων για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προβαίνει σήμερα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Χθες βράδυ ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της συνάντησης και τα Ηνωμένα Εθνη,  μέσω των οποίων θα καθοριστούν και οι επόμενες ενέργειες.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως συνεχίζει να εμμένει στη θέση της για την ανάγκη να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν πριν την έναρξη των συνομιλιών. «Οι Τούρκοι έχουν Σχέδιο Β. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει Σχέδιο Β. Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι να λύσουμε το πρόβλημά μας. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας. Θέλουμε μια κοινή δήλωση που να καταγράφει τη βάση των συνομιλιών και να καταγράφει σωστά τη μεθοδολογία για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία. Θέλουμε αυτά τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα και για να καταστούν απόλυτα ξεκάθαρα δεν μπορεί να συνεχιστεί η εποικοδομητική ασάφεια».

Πρόσθεσε πως οι ακραίες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς,  όπως εκφράστηκαν και χθες, αποδεικνύουν ότι «δεν γίνεται να κτίζουμε πάνω στην άμμο. Πρέπει να είναι καθαρά τα πράγματα. Από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι στα πλαίσια της διαδικασίας να τους δώσουμε όλες τις διασφαλίσεις που θεωρούμε και αυτονόητες. Αν τους δημιουργούνται ερωτήματα και ανασφάλειες μέσα από τη σαφήνεια μπορούμε να τους δώσουμε τις διασφαλίσεις που χρειάζονται. Αλλά δεν παίζουμε με τα θέματα της ξεκάθαρης βάσης».

Όπως ανέφερε, μπορεί από τη συνάντηση να μην υπήρξε αποτέλεσμα αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη διάθεση να συνεχίσει την προσπάθεια, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως η χθεσινή συνάντηση ήταν μια προσπάθεια να βοηθηθεί η διαδικασία και να δοθεί ώθηση στις ενέργειες για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι δυσκολίες παραμένουν αφού «οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν κοινό ανακοινωθέν. Θέλουν να ξεκινήσουμε όπως στο παρελθόν. Επί της ουσίας η θέση τους είναι για δυο κυρίαρχα ιδρυτικά κράτη που αποφασίζουν να συνέλθουν και να θέσουν από κοινού κάποιες αρμοδιότητες διατηρώντας την κυριαρχία τους, τους υπηκόους τους, την εδαφική τους ακεραιότητα», σημείωσε.

Επεσήμανε εξάλλου πως αν η συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου γινόταν εντός του πλαισίου των ΗΕ αυτό θα σήμαινε πως  η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν  να προσέλθει σε συναντήσεις των ηγετών, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών, χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Δεν θα ήμασταν άρα συνεπείς σε εκείνο που λέμε, ότι δηλαδή για να γίνουν συναντήσεις πρέπει να έχουμε κοινή δήλωση, συνέχισε, η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως «είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη» και πως ο κ. Μαυρογιάννης είχε χθες επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η δική μας η θέση είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι, επιμένουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι που να καταλήξουμε και θέλουμε να καταλήξουμε το ταχύτερο», ανέφερε.