Οι Τουρκικοί τραμπουκισμοί στο Καστελόριζο και ο Κίμωνας ο Αθηναίος

Οι τελευταίοι Τουρκικοί λεονταρισμοί στην περιοχή του Καστελόριζου όπου ανάπτυξαν ναυτική δύναμη αναμένοντας το σεισμογραφικό Oruc Reis να αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, μας δημιούργησε ένα παραλληλισμό με τον Κίμωνα τον Αθηναίο.

Ο Κίμωνας λοιπόν, εκστράτευσε με διακόσιες συμμαχικές τριήρεις για να ελευθερώσει την Κύπρο από τους Πέρσες.

Αφού κατέλαβε το Μάριον, προχώρησε και πολιόρκησε το Κίτιον όπου υπήρχε ισχυρή δύναμη Περσών και Φοινίκων. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας ο Κίμωνας πέθανε. Προτού πεθάνει έδωσε εντολή όπως λυθεί η πολιορκία του Κιτίου και επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ζήτησε δε όπως τηρηθεί μυστικός ο θάνατος του για να μην διασπαστεί η Συμμαχία. Κατά την επιστροφή, διεξήχθη ναυμαχία και μάχες στην Σαλαμίνα όπου κατατροπώθηκε ο Περσικός στόλος και στρατός. Ως εκ τούτου ο Κίμωνας έμεινε στην ιστορία με την φράση «Και Νεκρός Ενίκα.»

Η Τουρκία παράταξε τον πολεμικό της στόλο πιστεύοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα διακατεχόταν από φοβικό σύνδρομο και θα υπέκυπτε στις όποιες παράλογες Τουρκικές απαιτήσεις. Με την μεγαλομανία και υπεροψία του Προέδρου της Τουρκίας, την οποία εμφύσησε και στον Υπουργό Άμυνας και άλλα μέλη της Κυβέρνησης του, δεν τους άφησε να μελετήσουν ορθολογιστικά κάποια δεδομένα.

Πρώτον, η Ελλάδα δεν κυβερνάται από την προδοτική Χούντα του ’74 που σας έδωσε την μισή Κύπρο στο πιάτο. Κυβερνάται μια καθόλα νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση η οποία είχε ήδη δώσει ένα μπάτσο στην Τουρκία στην απόπειρα της να καταλάβει Ελληνικό έδαφος στον Έβρο χρησιμοποιώντας χιλιάδες λαθρομετανάστες, πολεμιστές του Ίσις καθώς και Τούρκους πράκτορες. Οι Τούρκοι ανεπίδεκτοι μαθήσεως δεν κατάλαβαν πως από εκείνη την στιγμή θα εύρισκαν πάντα μπροστά τους οργανωμένη σε σωστές βάσεις Ελληνική άμυνα που μπορεί κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε επιθετική με σοβαρό κόστος για τον Τούρκο εισβολέα.

Δεύτερον, δεν κατανόησαν το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, «Όποιος πατήσει το έδαφος μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος είναι». Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δεν απευθυνόταν σε κανένα ανύπαρκτο εχθρό, αλλά σε υπαρκτό, το κράτος τρομοκράτη Τουρκία. Βέβαια μέσα στην μεγαλομανία και υπεροψία των Τούρκων που να εννοήσουν πως ο Ελληνικός Στρατός ,Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό θα ήταν και είναι έτοιμοι να αποκρούσουν τον Τούρκο εισβολέα καταφέρνοντας του σοβαρά πλήγματα.

Τρίτον, πίσω από τον Ελληνικό Στρατό υπάρχει μια πολύ βασική ενότητα, η ενότητα και στήριξη του απανταχού Ελληνισμού μπροστά στους τραμπουκισμούς των Τούρκων. Που το στράτευμα σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα πολεμούσε και για να ξεπλύνει την βεβήλωση της μεγάλης του Έθνους Εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας την οποίαν βεβήλωσε ξανά ο ο Ερτογάν μετατρέποντας την σε τζαμί.

Έτσι πολύ ορθά η Ελληνική Κυβέρνηση, έθεσε τον στρατό και πολεμική αεροπορία σε συναγερμό και παράταξε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έναντι του Τουρκικού. Βέβαια η ηττοπαθής κάστα που βρίσκεται ανάμεσα μας μίλησε πως μας μας έσωσε η Μέρκελ που τηλεφώνησε του αλαζόνα Ερτογάν, η κάθοδος του Αμερικανικού Ναυτικού στην Μεσόγειο και άλλα φαιδρά.

Τελικά όλες αυτές οι εικασίες της ηττοπαθούς κάστας κατά την άποψη μας έσωσαν τους Τούρκους που βρήκαν εύσημο τρόπο με την μη παρουσία του Oruc Reis σιγά σιγά να αρχίσουν να αποχωρούν.

Όπως τότε, αιώνες πριν ο Κίμωνας ο Αθηναίος με τις πολεμικές του τρίηρεις Και Νεκρός Ενίκα, είναι άποψη μας πως μόνο η θέαση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τους Τούρκους Ενίκα, γιατί έστω και αργά κατάλαβαν πως η τότε δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα μετουσιωνόταν σε πράξη.

Πέτρος Ασσιώτης
Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.