Οι τιμές του αργού πετρελαίου κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 2019

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα στις ασιατικές αγορές, κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους για το 2019, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ουάσινγκτον να τερματίσει από τον επόμενο μήνα, τις εξαιρέσεις στις εισαγωγές πετρελαίου άλλων χωρών από το Ιράν, εφαρμόζοντας πλήρως τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ καταγράφηκαν στα 74,50 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 0,62% από το τελευταίο κλείσιμο ή κατά 47 σεντς.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού καταγράφηκαν στα 66,03 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,73% ή 48 σεντς, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους από τον Οκτώβριο του 2018.

Αναφερόμενη στην απόφαση της Ουάσινγκτον, η βρετανική τράπεζα Barclay’s σημειώνει ότι θα επιφέρει «σημαντική σύσφιξη στις αγορές πετρελαίου». Συμπληρώνει δε ότι ο στόχος των ΗΠΑ να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου συνιστά ένα σημαντικό ανοδικό ρίσκο στην πρόβλεψή της για μέση τιμή στα 70 δολ. το βαρέλι για το μπρεντ φέτος, έναντι της μέσης τιμής στα 65 δολ. το βαρέλι από τις αρχές του έτους.

Από την πλευρά της η τράπεζα ΑNZ αναφέρει ότι αυτή η απόφαση αναμένεται να επιδεινώσει τα προβλήματα προμήθειας πετρελαίου που δημιούργησαν οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα, η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Λιβύη.