Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν λαϊκό τραγουδιστή λίγες μέρες αφότου απαγόρεψαν τη μουσική

Φρίκη προκαλεί η είδηση της στυγνής δολοφονίας ενός λαϊκού τραγουδιστή στο Αφγανιστάν, που τον έσυραν μαχητές των Ταλιμπάν έξω από το σπίτι του και τον εκτέλεσαν λίγες μέρες αφότου διακήρυξαν ότι «η μουσική είναι απαγορευμένη στο Ισάλμ».

Όπως είπε ο γιος του θύματος, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στο σπίτι του Φαουάντ Ανταραμπί, σε μια απόμερη ορεινή επαρχία βόρεια της Καμπούλ την περασμένη Παρασκευή, αφού προηγουμένως το είχαν ψάξει κι είχαν πιει τσάι μαζί του, και τον έσυραν έξω και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. «Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι μέσα στο αγρόκτημα», είπε με δάκρυα στα μάτια ο γιος του τραγουδιστή στο Associated Press. «Ήταν αθώος, ένας τραγουδιστής που απλώς διασκέδαζε τον κόσμο». Ο Ανταραμπί έπαιζε ένα είδος λαούτου, που αποκαλείται «γκιτσάκ» και τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια για την πατρίδα του. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο AP ότι οι νέοι αφέντες του Αφγανιστάν θα ερευνήσουν το περιστατικό, αλλά δεν είχε άλλες πληροφορίες για την εν ψυχρώ εκτέλεση σε μια περιοχή περίπου 100 χλμ. βορείως της Καμπούλ.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Μουτζαχίντ είχε πει στους New York Times ότι οι Ταλιμπάν θέτουν εκτός νόμου τη μουσική, όπως είχαν κάνει και την προηγούμενη φορά που το στυγνό καθεστώς τους είχε την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι το 2001, που εκδιώχθηκαν από την αμερικανική εισβολή. «Η μουσική απαγορεύεται στο Ισλάμ», είπε ο Μουτζαχίντ επιμένοντας, ωστόσο, ότι οι Ταλιμπάν ελπίζουν να πείσουν τον κόσμο «να μην κάνει τέτοια πράγματα, αντί να τους πιέζει».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Μασούντ Ανταραμπί – που δεν έχει κάποια συγγενική σχέση με το θύμα – και είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι «οι Ταλιμπάν σκοτώνουν ακόμη και αθώα παιδιά», ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με τον τραγουδιστή να παίζει μουσική σημειώνοντας ότι «δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο» απλώς επειδή «σκόρπιζε χαρά σ’ αυτή την κοιλάδα και τους κατοίκους της».

«Όπως κι ο ίδιος τραγουδούσε “η όμορφη κοιλάδα μας … γη των προγόνων μας” δεν θα υποκύψει στις ωμότητες των Ταλιμπάν», σχολίασε ο Ανταραμπί.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα πολιτιστικά δικαιώματα, Καρίμα Μπενούν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να απαιτήσουν από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των καλλιτεχνών, ενώ τον αποτροπιασμό της εξέφρασε και η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ: «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν του 2021 είναι οι ίδιοι βίαιοι, καταπιεστικοί Ταλιμπάν του 2001. Τίποτε δεν άλλαξε ως προς αυτό», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

H κοιλάδα Ανταράμπ, όπου δολοφονήθηκε ο λαϊκός τραγουδιστής, βρίσκεται δίπλα στην κοιλάδα Πανσίρ, όπου έχουν ξεσπάσει εδώ και μερικές μέρες σποραδικές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και μιας ένοπλης συμμαχίας πολιτοφυλακών, γνωστής ως Βόρειας Συμμαχίας. Κάποιες μάχες ξέσπασαν τελευταία και σε περιοχές της κοιλάδας Ανταράμπ. Διοικητές των Ταλιμπάν είπαν ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία για να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες, αλλά η Βόρεια Συμμαχία δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.