Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας…

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Ήδη ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοσταθμό Echo Mockvi, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ένα τμήμα του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ ή θα πάρει άδεια ή θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Ικανοποίηση στη Μόσχα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν
Η Μόσχα δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αφού φρονεί πως η απελθούσα αφγανική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να διαπραγματευθεί.

«Εάν συγκρίνω την ικανότητα για επίτευξη συμφωνίας των συναδέλφων και εταίρων, μπορώ να πω ότι εδώ και καιρό οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ότι είναι πιο συνεννοήσιμοι από την κυβέρνηση μαριονετών της Καμπούλ», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου, Ζαμί Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Η Ρωσία θα επιδιώξει σχέσεις με τους Ταλιμπάν
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα διατηρήσει μια διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ και πως ελπίζει να αναπτύξει σχέσεις με τους Ταλιμπάν, μολονότι αναφέρει πως δεν βιάζεται να τους αναγνωρίσει ως τους κυβερνήτες της χώρας και πως θα παρατηρεί προσεκτικά τη συμπεριφορά τους.

«Όσο για την κατάρρευση του (απερχόμενου) καθεστώτος, αυτή χαρακτηρίζεται εύγλωττα από τον τρόπο που ο Γάνι διέφυγε από το Αφγανιστάν» δήλωσε, σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, Νικίτα Ιστσένκο.

«Τέσσερα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα χρήματα, προσπάθησαν να παραγεμίσουν ένα ελικόπτερο με άλλο ένα μέρος των χρημάτων, αλλά δεν χώρεσαν όλα. Μερικά από τα χρήματα έμειναν στην πίστα του αεροδρομίου», φέρεται να δήλωσε.

Η Μόσχα λέει πως η απερχόμενη κυβέρνηση ρήμαξε τα ταμεία
Ο Ιστσένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, επιβεβαίωσε στο Reuters τα σχόλιά του. Ως πηγή της πληροφορίας του, επικαλέσθηκε «αυτόπτες μάρτυρες». Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την ακρίβεια της αφήγησής του.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση που διέφυγε.