Οι “ταινίες” θα οδηγήσουν σε νέα, αποτελεσματικότερα φάρμακα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα των σκουληκιών, γνωστών ως «ταινιών» που ζουν κυρίως στο έντερο.

Η ανακάλυψη αυτή πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσει σε νέα, αποτελεσματικότερα φάρμακα στο μέλλον.

Οι «ταινίες» είναι ένα από τα αρχαιότερα παράσιτα στον κόσμο που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα και ήσαν γνωστά ήδη στους αρχαίους Έλληνες. Ακόμα, μπορεί να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, αφού μερικές «ταινίες» πλήττουν τα ζώα, προκαλώντας ζημιές περίπου 2 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ορισμένα ήδη υπάρχοντα φάρμακα για άλλες παθήσεις (ιούς, καρκίνους, νευρικό σύστημα κ.α.) μπορούν πιθανώς να αξιοποιηθούν και εναντίον των «ταινιών».

Ακόμα, μπορεί να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, αφού μερικές «ταινίες» πλήττουν τα ζώα, προκαλώντας ζημιές περίπου 2 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι πιο εξαπλωμένες και επικίνδυνες ασθένειες από τις «ταινίες», όπως η εχινοκοκκίαση, συμβαίνουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες τροπικές χώρες. Τα ενήλικα παράσιτα μπορούν να ζήσουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στο έντερο, αλλά οι προνύμφες τους μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα, εωσότου τελικά προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις ή και θάνατο σε μερικές περιπτώσεις. Οι κύστες που δημιουργούν οι «ταινίες», εξαπλώνονται στα εσωτερικά όργανα και τους ιστούς του σώματος σαν καρκίνος, πυροδοτώντας διάφορες επιπλοκές, όπως τύφλωση και επιληψία.

Οι μολύνσεις από τις «ταινίες», σύμφωνα με τους επιστήμονες, «είναι εξαπλωμένες ανά τον κόσμο και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους είναι συγκρίσιμες με αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του κακοήθους μελανώματος».