Οι συνομιλίες μπαίνουν στην επόμενη φάση χωρίς η τ/κ πλευρά να καταθέσει προτάσεις

Η τακτική Έρογλου απέδωσε. 
Η κατάθεση προτάσεων από τα Η.Ε θα μας οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τα Η.Ε αντί με την Τουρκική πλευρά

Ως Συμμαχία Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το πλαίσιο και τη φιλοσοφία μέσα στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Πριν καν εκδοθεί η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι ασάφειες και οι διατυπώσεις που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, θα ερμηνευτούν προς όφελος της ισχυρής πλευράς που είναι η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και δημόσια ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί να περάσουν οι συνομιλίες στο επόμενο στάδιο εάν η τουρκική πλευρά δεν κατέθετε εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα κεφάλαια και τις πτυχές του Κυπριακού, τελικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε το επόμενο στάδιο. Η τακτική Έρογλου απέδωσε. Θα μπούμε στην επόμενη φάση.

Μας ανησυχεί η αναφορά του κ. Άϊντα για κατάθεση προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών. Η γεφύρωση θα γίνει με τη λογική της μέσης γραμμής. Μέση γραμμή μεταξύ των δικών μας υποχωρητικών προτάσεων και των ακραίων και απαράδεκτων τουρκικών απαιτήσεων. Αυτή η διαμεσολάβηση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί σοβαρά κατά πόσο εξυπηρετεί την Εθνική μας υπόθεση, η συνέχιση των συνομιλιών σε αυτό το περιβάλλον. Σε τι θα διαφέρει από την επιδιαιτησία η κατάθεση προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη; Με ποιον θα βρεθεί σε αντιπαράθεση η δική μας πλευρά αν αυτές οι προτάσεις δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Αντί να είμαστε σε αντιπαράθεση με την Τουρκική πλευρά θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναμένουμε ότι αυτά θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Ως Συμμαχία πολιτών πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πλέον κατάλληλη ώρα για να σχεδιάσουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική.

Η Συμμαχία Πολιτών στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα καταθέσει ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού.