Οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν χρήση χημικών όπλων, λέει ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον «ΟΑΧΟ»

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον διακυβερνητικό Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απέστειλε την Τρίτη μια συγκλονιστική επιστολή προς τον ίδιο τον οργανισμό «OPCW» προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Ντόνετσκ ενδέχεται να κάνουν χρήση χημικών όπλων για να προελάσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινά κατεχόμενο Ντόνετσκ οι κατακτητές μοιράζουν μάσκες αερίων στους ντόπιους αγωνιστές και τον ρωσικό στρατό. Υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας, όπως η ανατίναξη βιομηχανικών δεξαμενών με χημικά», έγραψε ο Maksym Kononenko, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον οργανισμό OPCW σε επιστολή που δημοσίευεσε η «Jerusalem Post»

Ο Kononenko πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τότε πιθανότατα θα κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για αυτή τη δολιοφθορά κατά του άμαχου πληθυσμού. Δηλώνουμε ότι, σε αντίθεση με τους Ρώσους κατακτητές, η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Δεν έχουμε χημικά όπλα και -σε αντίθεση με τη Ρωσία- δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ» και τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα».

Η Μόσχα κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι χρηματοδότησε στην Ουκρανία έρευνες για βιολογικά όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση που έκανε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Ο Κονασένκοφ επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο σχετικό με μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο ρώσος εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Ουκρανία, έχουν διαψεύσει την ύπαρξη στη χώρα εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει από τις 24 Φεβρουαρίου μια ρωσική επίθεση που διεξάγεται από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε ένα εργαστήριο της Γεωργίας, μιας άλλης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που, όπως η Ουκρανία, φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ανησυχία των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα καταλάβει εργαστήρια έρευνας για «βιολογικά» όπλα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε χθες Τρίτη την «ανησυχία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», τού απάντησε η Βικτόρια Νούλαντ.